Piráti silnic už neuniknou v unii pokutám EU


Hospodářské noviny, 3. prosince 2010

Země Evropské unie zřejmě v dohledné době získají bič na silniční piráty z jiných států společenství, kteří u nich páchají dopravní přestupky. Teď často vyváznou bez postihu kvůli tomu, že je složité, či takřka nemožné viníky dohledat. Ministři dopravy se ale včera shodli na budoucím sdílení informací o řidičích. To by pak mělo umožnit identifikaci „hříšníků“ a tudíž i to, aby pak mohly úřady pokutu vymáhat.

Jde třeba o případ, že českého řidiče zachytí automatický radar kvůli překračování rychlosti v Belgii. Zatímco dosud belgické úřady téměř nemají možnost, nebo jen přes složité či nákladné procedury, zjistit totožnost daného člověka, nově by měly získat přístup k informacím z českého registru vozidel. Díky tomu by pak mohly odeslat pokutu.

Dohoda se týká jen některých závažnějších přečinů. Jde o nepřiměřenou rychlost, jízdu na červenou, nepoužívání záchranných pásů či jízdu pod vlivem alkoholu. Právě ty jsou příčinou 75 procent úmrtí na silnicích v EU, zdůraznila Evropská komise.

Dále se to bude vztahovat i na protiprávní využití odstavného pruhu, řízení pod vlivem drog a neoprávněné používání mobilních telefonů za jízdy. U motorkářů tam bude spadat i nenošení ochranné přilby. Naopak špatné parkování tam zařazeno nebude.

Milovníci rychlé jízdy to budou mít v Evropské unii těžší. Ilustr. foto Euroskop

K tomu, aby dohoda mohla začít platit, pak bude třeba i souhlas Evropského parlamentu. Ten po podobných opatřeních už sám v minulosti volal a do dnes schváleného textu byly zapracovány i jeho požadavky, takže by Evropskou komisí vypracovaný dokument měl podle očekávání schválit. Pak bude následovat dvouletá lhůta na převedení předpisu do právních řádů jednotlivých zemí. Začít platit by tedy mohl v roce 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality