Evropská unie sponzoruje tabákový průmysl


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 9. prosince 2010

Evropské peníze pravidelně financují tisíce projektů v členských zemích a v jejich regionech. Každý rok se ukáže, že plýtvání evropskými dotacemi k sedmadvacítce prostě patří a letošek nebyl výjimkou. Britský server Open Europe zveřejnil žebříček padesáti případů, které bijí do očí co se týká zbytečného utrácení eur.

Sedmadvacítka vystupuje jako štědrý patron téměř jakéhokoliv bláznivého projektu, který vymyslí její „Evropané. Pokud zvládnete byrokratický cirkus a vyplnění příslušných žádostí, existuje šance, že peníze od unie dostanete. Bruselu se ale neprůhledný systém často šeredně nevyplácí a následně se stává terčem posměchu, a to nejen v očích euroskeptiků.

Co všechno letos unie mimo jiné sponzorovala? Kromě několika koktejlových party pro své úředníky přispěla například Maďarům na centrum fitness a rehabilitace pro psí mazlíčky, které sice nevzniklo, zato stálo 411 tisíc eur. Slušně si vydělala i italská Neapol. Ta už má u unie poměrně dlouhý účet, kam pravděpodobně přibudou i tučné pokuty za pověstné jihoitalské skládky. Další a už jistou položkou bude právě navrácení peněz z dotací, které Brusel městu poskytl v rámci dlouhodobých kulturních aktivit. Ukázalo se, že 720 tisíc eur použila Neapol na pokrytí koncertu Eltona Johna.

Mezi další příklady patří i tradiční zemědělské projekty, mezi nimiž vyniká dotace pro rakouskou vládu, která ji využila na kampaň, jejímž účelem bylo prohloubit sepětí tyrolských farmářů s tamní krajinou. Tato bohulibá činnost stála evropské daňové poplatníky 16 tisíc eur.

Pozor, kouření škodí zdraví, ale jestli chcete přispět na produkci cigaret…

Do hledáčku britských euroskeptiků, kteří server Open Europe provozují, se dostal i společný česko-polský projekt cyklostezky, která se táhne 250 kilometrů po hranicích obou zemí a vede přes místa, kde probíhal ve středověku hon na čarodějnice.

K smíchu nebo k pláči?

Žebříček padesáti případů prošustrování evropských peněz sice sestavili evropští heretici spíš pro zasmání, v posledních dnech se ale stále víc ukazuje, že problém financování ze zdrojů sedmadvacítky je vážnější.

Redaktoři britského listu Financial Times si posvítili na způsoby udělování dotací ze strukturálních fondů a nestačili se divit. Zkoumání, které trvalo téměř rok, potvrdilo, že systém přidělování těchto dotací je neprůhledný a lehce zneužitelný. Není výjimkou, že peníze pro malé a střední firmy nakonec putovaly k takovým gigantům jako jsou Coca-Cola, IBM nebo Siemens.

Zajímavé je, že eura ze z unijního rozpočtu proudí i do tabákového průmyslu, ačkoliv unie ročně utratí miliony za kampaně proti kouření. Podle informací Financial Times se peníze Evropanů dostávají složitou cestou i k italské mafii.

Autor: Mariana Pítrová, EUROSKOP

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality