Předstihnou sedláci elektrárny?


Marek Kerles, Lidové noviny, 29. března 2011

Nikoliv provozovatelé uhelných elektráren nebo automobilisté, ale sedláci by se měli stát už za 40 let největšími producenty skleníkových plynů v Evropské unii.

Vyplývá to z takzvané road map, tedy cesty ke snižování množství emisí, kterou zástupci Evropské komise představili minulý týden v Budapešti před schůzkou ministrů životního prostředí. Ambiciózní plán předpokládá, že EU by mohla do roku 2050 snížit množství skleníkových plynů až o 80 procent oproti roku 1990. To je údajně možné prakticky ve všech oborech lidské činnosti s výjimkou evropského zemědělství. Pokud se státům EU skutečně podaří naplnit cíle „road map, pak by černý Petr zůstal právě v rukou sedláků.

„Zemědělství produkuje emise ponejvíce při chovu dobytka. A těžko si lze představit, že bychom dobytek vybíjeli kvůli skleníkovým plynům, řekl LN Artur Runge Meztger z generálního ředitelství pro klima při Evropské komisi. Pokud by navíc měli zemědělci snížit množství emisí třeba přechodem na jiné formy zemědělské produkce, lidé by museli zásadně změnit své stravovací návyky. „A to se nedá příliš předpokládat, uvedl Metzger.

Zemědělství se nyní podílí na celkové produkci skleníkových plynů v EU zhruba 15 procenty, a to zejména kvůli metanu, který dobytek uvolňuje při trávení, ale také například při výrobě a dopravě krmiva. Největší podíl (22 procent) emisí nyní připadá na výrobu energií a průmysl (22 procent). Doprava produkuje 18 procent skleníkových plynů. Evropská komise počítá s tím, že by investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů, elektroaut, úspor a inteligentních rozvodných sítí mohly do roku 2050 snížit emisní zatížení energetické výroby prakticky až na nulu, emise z průmyslu by klesly na třetinu a z dopravy na polovinu současného stavu. U zemědělství by se ale podle stejného dlouhodobého výhledu snížil počet emisí pouze v řádu jednotek procent, a zemědělská výroba by se tak za 40 let stala s drobným náskokem před dopravou hlavním emisním znečišťovatelem v EU.

A vypadá tak nevinně… Ilustrační foto Euroskop

Takzvaná road map však představuje pouze jeden z možných scénářů pro snižování produkce skleníkových plynů. Celý dokument musí projít diskusí v členských státech. V Budapešti ho už projednali ministři životního prostředí. „Evropská komise není žádný diktátor, nikdo nemusí mít obavu, že by Brusel v tomto směru členským státům něco nařizoval. Je to návrh do diskuse, ze které by teprve měla vzejít konkrétní opatření, uvedl Metzger.

Už dnes je však patrný posun ve vnímání nadprodukce skleníkových plynů jako hrozby pro změny klimatu a takzvaného globálního oteplování. Zatímco ještě před rokem se diskuse točila především kolem klimatických změn, na budapešťské konferenci před schůzkou ministrů odborníci varovali před tím, že bez ohledu na klima nezbude Evropské unii stejně nic jiného než přizpůsobit svou ekonomiku zvyšujícím se cenám ropy a hrozícímu nedostatku dalších fosilních surovin.

Autor: Marek Kerles

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality