Prvního května padnou poslední omezení na německém a rakouském trhu práce


Lidové noviny, 29. dubna 2011

České firmy, zaměstnanci i živnostníci tak mohou působit bez pracovního povolení v celé EU

Poslední zábrany pro vstup na německý a rakouský pracovní trh zítra padnou. Uchazeči o práci tam budou moci hledat nové zaměstnání a firmy ze všech odvětví se budou moci ucházet o zakázky. Německo a Rakousko jsou posledními evropskými zeměmi, které nyní zcela otevírají brány východoevropským občanům a firmám na své trhy. Jako jediné země EU využily maximální možnou dobu sedmiletého přechodného období.

Zatímco se ještě před rokem Němci i Rakušané báli „nájezdů východních pracovníků, dnes je nutně potřebují. Aby se nezastavil dobře rozjetý německý „motor ekonomiky, hledají již nyní v Česku zaměstnance.

Otevřené jsou stovky tisíc pracovních míst. Firmy hledají obsazení snad na každou možnou profesi. Od dělníků přes pečovatelský personál po řemeslníky a lékaře. Za poslední dobu ale výrazně posílila koruna a odejít za prací se dnes již tolik nevyplácí.

Šance „nových trhů chtějí využít také české firmy. Zejména stavebníci a řemeslníci se chystají v příhraničních oblastech Německa a Rakouska hledat nové štěstí. A tamní konkurence doufá, že díky nim dokáže zaplnit mezeru v nedostatkových oborech.

Co to bude znamenat?

Češi a občané dalších sedmi zemí (Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko) již nebudou potřebovat pro práci v těchto zemích pracovní povolení. Pro české podniky budou platit stejné podmínky jako pro ostatní členské státy EU. České firmy se budou moci ucházet o zdejší zakázky s tím, že zde mohou nasadit bez omezení vlastní české pracovníky – zároveň ale budou muset dodržovat tamní minimální mzdy. Agentury práce budou moci do Německa a Rakouska pronajímat i české pracovní síly.

Crane tower from a construction site in Stuttgart, Germany, 08 Dezember 2006. Photo: Juergen Effner

Stavební profese patří mezi žádané. Na snímku staveniště v německém Stuttgartu. Ilustrační foto AP

Minimální mzda

V Rakousku i Německu jsou pro většinu oborů zavedené kolektivní smlouvy, které upravují minimální mzdu. Ty se tedy liší podle jednotlivých profesí.

Nejhledanější profese v Německu

Prodavači a personál obchodů, elektrikáři, pečovatelské služby, sociální pracovníci, zdravotní sestry, asistentky lékařů, maséři, administrativní pracovníci, skladníci, dopravní dělníci, personál v hotelnictví a gastronomii, zámečníci, řidiči, pracovníci ve službách a reklamě

Nejhledanější profese v Rakousku

Pomocné dělnické práce, personál v hotelnictví a gastronomii, obchodníci, prodavači a personál obchodů, kuchařky, kuchaři a kuchyňský personál, stavební profese (zedníci, tesaři…), zámečníci, strojaři, klempíři, elektrikáři, instalatéři, malíři, pokrývači, zdravotnická povolání

Jak jsou lidé v jednotlivých zemích ochotni odejít za prací do zahraničí (v procentech)

Dánsko 51
Estonsko 38
Švédsko 37
Lotyšsko 36
Litva 35
Finsko 35
Slovinsko 30
Maďarsko 29
Británie 26
Francie 25
Slovensko 23
Polsko 23
Irsko 22
Nizozemsko 22
Portugalsko 21
Malta 20
Belgie 18
EU 27 17
Bulharsko 16
Lucembursko 16
Rumunsko 16
Španělsko 12
Německo 11
ČR 11
Kypr 10
Řecko 8
Rakousko 8
Itálie 5

zdroj: Eurobarometr

Rakousko očekává, že ročně přijde z nových zemí EU na tamní pracovní trh až 16 tisíc zaměstnanců. Německo ve stávajících odhadech počítá s tím, že se na trhu práce ročně objeví až 140 tisíc lidí.

Zdroj: Bundesagentur fuer Arbeit , Arbeitsmarktservice Oesterreich

Počty Čechů pracujících v zahraničí (státy EU/EHP a Švýcarska, rok 2010)

Švédsko 124
Finsko 175
Norsko 343
Estonsko 106
Dánsko 263
Velká Británie 24 500
Německo 14 341
Slovensko 2830
Irsko 12 700
Belgie 2210
Rakousko 5484
Maďarsko 250
Lichtenštejnsko 19
Francie 1653
Bulharsko 10
Španělsko 1200
Švýcarsko 5570
Slovinsko 111
Malta 77
Kypr 341

Celkem 71 817 pracujících (údaje u některých zemí nejsou známé)

zdroj: MPSV Uvedená data mají orientační hodnotu. Státy totiž sledují tyto údaje podle různých hledisek, data jsou proto často nesrovnatelná.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality