Komise chce zpřehlednit systém regulovaných povolání v EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 7.10. 2013

Evropská komise se rozhodla prolomit téma, které již dlouhé roky brzdí rozvoj vnitřního trhu. Minulý týden oznámila, že zahajuje hodnocení vnitrostátních předpisů regulujících přístup k jednotlivým povoláním.

„I přes všechny naše snahy je mobilita odborníků v Evropské unii stále nízká. Podmínky pro přístup k některým povoláním mohou být složité a zatěžující a velmi často se v jednotlivých členských státech zásadně liší. To pracovníky od hledání zaměstnání v jiných členských zemích odrazuje,“ okomentoval komisař pro vnitřní trh Michel Barnier důvody, proč evropská exekutiva s touto iniciativou přišla.

Regulovaná povolání jsou profese, k nimž je přístup podmíněn získáním zvláštní kvalifikace nebo jejichž specifické označení je chráněno. Jedná se například o farmaceuty nebo architekty. V EU je takových profesí celkem 740, ne vždy jsou však regulovány ve všech státech. Například v ČR je jich 390.

Licence pro květinářky

Existují důvody, proč tato omezení existují, například ochrana spotřebitele. V některých případech však představují zbytečné bariéry na společném trhu. Třeba nutnost licence na provozování květinářství, je dosti sporná, upozorňuje deník Europolitics na jeden z příkladů nadužívání regulací při přístupu k povolání.

Komise není jediná instituce, která usiluje o liberalizaci v této oblasti. V březnu 2012 stejný požadavek vznesla Evropská rada, vrcholný orgán EU, v němž se setkávají nejvyšší představitelé členských států.

Myšlenka, že by v Evropské unii měly státy koordinovat požadavky na určitá povolání, není nová. Členské státy EU se mimo jiné dohodly na směrnici o vzájemném uznávání diplomů pro regulovaná povolání, která měla být převedena do národního práva do 20. října 2007.

Nicméně stále různé regulační režimy kvalifikovaným odborníkům v případě, kdy žádají o volná pracovní místa v jiných členských státech, komplikují život. Bruselská exekutiva proto plánuje v příštích dvou letech mapovat překážky pro lidi, kteří chtějí pracovat v regulovaných povoláních.

Cílem je jednodušší systém

„Nejde o deregulaci povolání ani ukládání sankcí členským státům, ale spíše o zajištění lepšího přístupu k odborným službám tím, že vytvoříme jednodušší, bezpečný a transparentní systém,“ vyjádřil se o iniciativě Barnier.

Jedná se o krok, který může přinést užitek celé EU. Lepší přístup k povoláním, zejména prostřednictvím transparentnějšího prostředí v členských státech, by usnadnil mobilitu odborníků na jednotném trhu i přeshraniční poskytování služeb. To by mělo pozitivní dopad na zaměstnanost a posílilo hospodářský růst. Odborné služby samy o sobě představují přibližně 9 % HDP Evropské unie.

Celá záležitost má ale i odvrácenou tvář. Jedná se o politicky velmi citlivé téma. Zájmové skupiny, které jsou bariérami pro vstup do profese chráněny před rozšířením konkurence, proti takovým snahám téměř vždy protestují.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality