Kvóty na mléko. Po 30 letech konec


Petr Zenkner, Euroskop, 1.4. 2015

Po třiceti letech skončí kvóty na mléko zavedené v roce 1984. Výrobcům už za nadprodukci žádné sankce nehrozí.

„Celá generace producentů mléka se bude muset přizpůsobit kompletně novým podmínkám a docela určitě i čelit zvratům ve vývoji na trhu,“ řekl nedávno eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan.

Podle statistik se mléko v EU produkuje na asi 650 tisících farmách. V Evropě existuje také kolem 5400 zpracovatelských společností, které dávají práci přibližně 300 tisícům lidem.

Vývoz mléka z EU roste

Kvóty se zavedly v době, kdy výroba vysoce převyšovala poptávku. Měly snížit nadprodukci mléka a mléčných výrobků. Reformy společné zemědělské politiky ale zavedly cílenější způsob podpory pro farmáře z horských oblastí, kteří byli dražší.

Podle Evropské komise získali evropští mlékaři díky kvótám větší pružnost při reakci na vývoj poptávky na světovém trhu.

EU přes kvóty v posledních pěti letech svůj vývoz mléka a mléčných výrobků posilovala: objemem exportu vyjádřeno o 45 procent, v hodnotě dokonce o 95 procent. Vyhlídky jsou podle Komise slibné, především pro výrobky s přidanou hodnotou.

Příkladem jsou třeba sýry, kde se mezi roky 2003 a 2013 zvýšila jejich produkce o 26 procent a objem exportu stejné komodity vzrostl o 69 procent. Vliv na to nemělo ani ruské embargo na dovoz zemědělských produktů z unie.

Podpora zemědělského exportu

Někteří experti očekávají, že zrušení kvót povede k vyšší produkci a následnému tlaku na ceny. Český ministr zemědělství Marian Jurečka je optimističtější. „Cena mléka by mohla zůstat stabilní,“ řekl pro ČTK. Podle něj je vývoj na trhu v posledních šesti či sedmi měsících v zásadě konzistentní.

Ministerstvo zemědělství zároveň plánuje producentům pomoci. „Investujeme do propagace exportu, zároveň navýšíme fond produkční podpory na 1,38 miliardy korun. Z 2750 korun na dojnici na 3500 korun,“ vysvětlil ministr.

Změny v označení masa

Od středy se v celé Evropské unii také rozšiřuje povinné značení původu u masa. Dosud se údaj o původu povinně uváděl pouze u hovězího. Nyní se pravidlo bude vztahovat i na vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Na obalu se zákazník nově dozví, z jaké země zvíře pocházelo, a kde bylo poraženo.

„Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje,“ řekl Jurečka. Pokud bylo zvíře chováno i poraženo v jedné zemi, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete.

Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení povinnosti bude hrozit výrobci pokuta ve výši až deseti milionů korun.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek