EU má novou instituci pro boj s terorismem


Ladislav Havelka, Euroskop, 9. 2. 2016

Evropská unie nyní čelí největší hrozbě teroristických útoků za posledních deset let. Jen v loňském roce zemřelo v EU při teroristických útocích přes 150 osob, další stovky byly zraněny. Rostoucí ohrožení evropských občanů proto vede odpovědné činitele k důslednější spolupráci při potírání terorismu. Jednou z mnoha reakcí je vznik Evropského centra pro boj s terorismem.

Evropské protiteroristické centrum (European Counter Terrorism Centre, ECTC) vzniklo jako součást agentury EUROPOL, která již nyní hraje důležitou roli při potírání terorismu. Myšlenka vzniku centra vychází z Evropského programu pro bezpečnost 2015-2020. Jeho vznik posvětili ministři na listopadovém setkání Rady EU pro spravedlnost a vnitřní věci.

„Vznik Evropského protiteroristického centra je významnou strategickou příležitostí pro EU, aby naše kolektivní úsilí v boji proti terorismu bylo efektivnější,“ prohlásil Dmitris Avramopoulos, komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství.


Efektivnější spolupráce i sdílení informací

Úkolem protiteroristického centra je zlepšit sdílení informací a spolupráci zemí Evropské unie v boji s terorismem. „Naší ambicí je, aby se ECTC stalo ústředním střediskem pro boj s terorismem v EU, které bude analyzovat aktuální vyšetřování a přispívat ke koordinované unijní reakci na případné velké teroristické útoky,“ sdělil k vytvoření centra Rob Wainwright, ředitel Europolu. Zároveň podotkl, že díky rostoucí podpoře od členských států, Evropského parlamentu a Komise je Unie čím dál silnější v boji s terorismem.

Nově vzniklé centrum je prozatím tvořeno 39 kmenovými zaměstnanci, kteří jsou doplněni 5 experty poskytnutými členskými státy EU. V čele centra je Manuel Navarrete Paniaqua, španělský odborník na terorismus, který již dříve pracoval pro Europol.


Státy EU stíhaly kvůli terorismu 2600 osob

ECTC má být nejenom expertním střediskem, ale zaměří se i na sdílení zpravodajských informací a zkoumání financování terorismu, nelegálního obchodu se zbraněmi, teroristické propagandy nebo extremismu. Centrum také bude mít možnost vysílat své experty do týmů, které terorismus a s ním spojené činy vyšetřují v několika členských zemích Unie. Spolupráce by měla probíhat nejenom se zeměmi osmadvacítky, ale i s dalšími klíčovými partnery, mezi něž patří například Eurojust nebo Interpol.

Prohloubení evropské spolupráce v boji s terorismem je na místě. Podle výročních zpráv Europolu došlo v letech 2010–2014 v členských státech EU k téměř tisíci neúspěšným, zmařeným nebo dokonaným útokům, při nichž zahynuly tři desítky osob. Ve stejném období bylo za aktivity související s terorismem stíháno a odsouzeno přes 2 600 osob.

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek