Hlavní body navrhovaného azylového mechanismu EU


Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu představila plán krizového mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl do dalších států Evropské unie, který by se podle představ komise měl automaticky spouštět v případě vysokého počtu žadatelů v některé členské zemi. Přečtěte si, jaké jsou hlavní body návrhu, o kterém bude jednat Evropský parlament a členské země EU.

Opravný mechanismus a referenční hodnota

Základem návrhu je „opravný mechanismus“, který automaticky určí, že některý stát čelí neúměrně vysokému počtu žádostí o azyl. Příslušná referenční hodnota, tedy normálně zvládnutelný počet žádostí, má podle představy komise stejnou měrou záviset na bohatství dané země a na velikosti její populace.

Překročení referenční hodnoty

Pokud v konkrétním státu bude podáno žádostí o azyl nad 150 procent referenční hodnoty, budou všichni další žadatelé přerozdělováni mezi ty další členy EU, kde jsou počty žádostí nižší než jejich referenční hodnota. Mechanismus bude platit do té doby, než se v dotyčné zemi množství žadatelů opět sníží pod 150 procent referenčního počtu.

Možnost vyplatit se z povinnosti přijmout migranta

Členská země má mít možnost dočasně se z automatického mechanismu vyplatit. Částku 250.000 eur bude ale muset platit za každého „svého“ žadatele o azyl té zemi osmadvacítky, která se tohoto člověka ujme, navrhuje unijní exekutiva.

Čelit se tak má mnohdy neúměrné zátěži, kterou v důsledku migrační krize nesou některé místní či regionální komunity. Právě jim by měly pomoci peníze od zemí, které se z „výjimečných důvodů“ nebudou na systému podílet.

Vysoká částka, o níž někteří unijní činitelé v minulosti mluvili jako o pokutě či trestu, je podle komise naopak „výrazem solidarity“ a zohledňuje dlouhodobé náklady na azylanta, včetně takových oblastí jako je bydlení, školství či zdravotnictví.

Slučování rodin

Návrh předpokládá zachování existujícího pravidla o slučování rodin, v takovém případě žádost o azyl posuzuje ten stát, kde má žadatel rodinu. Systém posuzování žádostí má být efektivnější.

Omezení pohybu migrantů

Žadatelům o azyl má být znemožněn takzvaný „druhotný“ pohyb po unijním území – například tím, že budou mít nárok na podporu ve zboží a jen na určitém místě.

Reforma evidence dat a azylového úřadu

S tím jde ruku v ruce plán reformy unijního systému Eurodac, tak aby bylo možné lépe uchovávat data o občanech třetích zemí, kteří v EU pobývali neregulérně.

Součástí změn má být také přeměna stávajícího Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO) v budoucí Evropskou agenturu pro azyl s posílenými pravomocemi a rozšířenou působností.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek