Komise navrhla pravidla pro služby jako Uber nebo Airbnb


Euroskop, čtk, 2. 6. 2016

K úplným zákazům provozování internetových služeb jako je Uber nabízející spolujízdu či Airbnb, přes které je možné si zamluvit krátkodobé bydlení, by měly země EU přistupovat až jako ke krajnímu řešení. Myslí si to Evropská komise, která dnes ve snaze v unii podpořit takzvanou „ekonomiku sdílení“ zveřejnila svůj pohled na to, jak by státy měly v těchto otázkách postupovat.

Na podobné platformy by se také neměla vztahovat potřeba vlastnit povolení či licence, pokud vystupují pouze jako zprostředkovatelé mezi spotřebiteli a těmi, kdo danou službu skutečně nabízejí, tedy třeba poskytují spolujízdu či ubytování.

Členské státy by podle komise také měly umět rozlišovat mezi jednotlivými občany, kteří služby poskytují jen příležitostně, a profesionálními poskytovateli, například tím, že stanoví určité prahové hodnoty založené na úrovni činnosti.

Úřady nemají přetěžovat povinnostmi

Země osmadvacítky mají umět zajistit vysokou úroveň ochrany spotřebitelů před nekalými obchodními praktikami, uvedla dnes komise. Zároveň však úřady nemají ukládat nepřiměřené povinnosti soukromým osobám, které poskytují služby jen příležitostně.

„Ekonomika sdílení je příležitostí pro spotřebitele, podnikatele a podniky – této šance je však třeba umět náležitě využít. Umožníme-li, aby byl náš jednotný trh roztříštěn a převládly národní či dokonce místní zájmy, bude to pro Evropu jako celek ke škodě,“ míní například Elžbieta Bieńkowská, eurokomisařka pro vnitřní trh, služby a ochranu spotřebitele.

Daně i pro sdílenou ekonomiku

Služby jako Airbnb či Uber přišly na evropský trh teprve v posledních letech a rychle se v některých zemích dostaly do problémů. Proti spolujízdám zprostředkovaným přes internet ostře protestovaly taxislužby například ve Francii či Belgii, kde někteří z řidičů museli platit vysoké pokuty. Airbnb zase čelí velkým problémům například v Berlíně.

Podobné platformy mají být podle komise odpovědné za uchovávané informace a za všechny služby, které skutečně poskytují.

A mají povinnost platit daně, dodala dnes evropská exekutiva. Hrubé tržby z podobných platforem a souvisejících služeb v EU podle odhadu komise loni dosahovaly 28 miliard eur (přes 750 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek