V rámci Junckerova plánu vznikla „seznamka pro investory“


Marie Bydžovská, Euroskop, 6. 6. 2016

Jeden rok po startu Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) zahájila Evropská komise provoz další nosné součásti Junckerova investičního plánu – Evropského portálu investičních projektů (EIPP).

„Junckerův investiční plán má za sebou první rok fungování. Evropská komise u této příležitosti spustila tzv. Evropský portál investičních projektů. Lze jej vnímat jako online ‚seznamku pro investory‘ propojující evropské navrhovatele projektů a finanční investory z EU i mimo ni,“ uvedl vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice Jan Michal.

Ze 130 projektů není ani 1 český

„Zatímco fond EFSI již v prvním roce podpořil v České republice řadu malých a středních podniků, přihlášku – které přijímáme od začátku roku – domácího projektu do nového portálu jsme zatím neobdrželi. Portál je přitom dobrou příležitostí zviditelnit projekty, do nichž lze investovat, po celé Evropě. To může vést ke snížení nákladů financování, a to nejen pro vysoce rizikové investice,“ dodal Michal.

Evropský portál investičních projektů (EIPP), což je online platforma sdružující evropské navrhovatele projektů a investory z EU i mimo ni, byl oficiálně spuštěn 1. června. Portál zvýší viditelnost projektů, do nichž lze investovat.

Evropská komise obdržela více než 130 návrhů projektů ke zveřejnění z celé EU, žádný projekt z České republiky na portálu EIPP ale nefiguruje. Komise jej vytvořila na základě poptávky investorů.

Video o projektu

Investiční fond již podpořil i české podnikatele

Jádro Junckerova investičního plánu nicméně tvoří Evropský fond pro strategické investice (EFSI). Fond řízený skupinou Evropské investiční banky (EIB) v prvním roce fungování v rámci celé EU podpořil 64 velkých projektů (v rámci tzv. infrastrukturního rámce) a schválil 185 dohod zlepšující financování malých a středních podniků.

Tyto prostředky mají aktivovat investice v celkové výši přes 100 miliard eur v 26 členských státech EU, což je téměř třetina celkové výše investic 315 miliard eur, se kterou Junckerův plán během tří let počítá.

V České republice fond EFSI v prvním roce fungování investičního plánu úspěšně podpořil financování sektoru malých a středních podniků prostřednictvím následujících institucí: Českomoravská záruční a rozvojová banka, Komerční banka, Česká spořitelna, Equa banka a fond Genesis Capital GPEF III.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek