Tusk: Lídři zemí EU jsou po Brexitu odhodláni udržet jednotu


Euroskop, čtk

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie jsou po britském rozhodnutí opustit EU odhodláni udržet jednotu ostatních států evropského bloku. V první reakci na čtvrteční britské referendum o EU to dnes řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Lídrům 27 států navrhl, aby o proceduře britského odchodu neformálně diskutovali už příští úterý na okraj červnového summitu unie.

„Unie je pro nás rámcem naší společné budoucnosti,“ prohlásil Tusk s tím, že šéfové států a vlád sedmadvaceti pokračujících členských zemí by měli začít „se širší reflexí o budoucnosti naší unie“.

Šéf vrcholných unijních schůzek také zdůraznil, že až do formálního britského odchodu z EU budou pro Británii a v Británii platit práva i závazky plynoucí z unijního práva. Nebude právní vakuum, uvedl Tusk.

Skrývat podle něj není možné fakt, že v Bruselu si přáli jiný výsledek hlasování. Britové se pro odchod z EU rozhodli v poměru 51,9 procenta ke 48,1 procenta.

Není to chvíle na hysterické reakce

„Jsem si plně vědom toho, jak vážný a dokonce dramatický je tento moment politicky. A nelze předpovědět všechny politické důsledky tohoto vývoje, zvláště pro Velkou Británii,“ upozornil šéf unijních summitů. Je to podle něj historická chvíle, ale zároveň rozhodně ne chvíle na hysterické reakce. Proto dnes Tusk ujišťoval, že EU je připravena také na tento „negativní scénář“ s tím, že unie není jen „projekt do dobrého počasí“.

S premiéry a prezidenty unijních zemí prý Tusk o možnosti Brexitu diskutoval už v minulých dnech. Způsob, jak může Británii unii opustit, je popsán v unijních smlouvách, připomněl také.

Tuska dnes dopoledne kvůli vývoji čeká jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, šéfem europarlamentu Martinem Schulzem a premiérem předsednického Nizozemska Markem Ruttem. „Co tě nezabije, to tě posílí,“ uzavřel Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek