Nejen brexit. Summit projedná i migraci a pomoc zemědělcům


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 6. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – Kromě jednání o evropské reakci na referendum v Británii čekají evropské lídry na summitu, který dnes začíná v Bruselu, i další závažná témata – řešení migrační výzvy, bezpečnostní politika či pomoc pro zemědělce.

Dnešní večeře v Bruselu bude pro britského premiéra Davida Camerona první příležitostí seznámit šéfy států a vlád zemí Evropské unie nejen s výsledky čtvrtečního referenda, ale také s představou Londýna o tom, jak nyní dál. Poté, co si Britové odhlasovali odchod své země z nynější osmadvacítky, stal se brexit hlavním tématem bruselského summitu EU.

Přesto před zahájením jednání o situaci ve Velké Británii budou mít lídři na pořadu jednání jiná důležitá témata jako migraci, bezpečnostní politiku a spolupráci s NATO či evropský hospodářský vývoj. Celý program, který by normálně zabral dva jednací dny, byl ale stažen do pouhých dvou hodin dnešního podvečerního jednání.

ČR požaduje pomoc zemědělcům kvůli propadu cen

Po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem přiblížil český premiér Bohuslav Sobotka novinářům plánovaná témata summitu. V připravených závěrech jednání je podle něj „výrazná česká stopa“ – Praha iniciovala před několika týdny snahu, aby byl součástí závěrů Evropské rady postoj k situaci v evropském zemědělství.

„Jsme silně znepokojeni tím, jak se propadají ceny mléka a vepřového masa. Může to způsobit výrazný problém pro evropské zemědělce a může to výrazně zasáhnout do naší potravinové soběstačnosti,“ řekl premiér.

Nynější návrh závěrů summitu Praze podle Sobotky vyhovuje, doufá proto, že se během jednání příliš nezmění. „Text vyzývá Evropskou komisi, aby přišla s novým návrhem pomoci evropským zemědělcům, včetně možné finanční pomoci. Myslím si, že Evropská rada musí na Evropskou komisi vytvořit silný tlak, aby konečně zasáhla,“ řekl Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka na setkání s Donaldem Tuskem

Před zahájením jednání 28 lídrů zemí EU se premiér Bohuslav Sobotka setkal s předsedou summitů Donaldem Tuskem. zdroj: Evropská rada

Dohoda s Tureckem jako vzor pro jednání s třetími státy

Dalším závažným tématem bude migrace. Podle Sobotky je třeba hledat dohodu se třetími zeměmi. „Model dohody s Tureckem ukazuje, že ho musíme v různých obměnách aplikovat i vůči jiným zemím,“ uvedl premiér. Jak dodal, EU totiž musí mít větší schopnost vracet nelegální migranty do zemí původu a mít větší schopnost zadržovat migraci v zemích, odkud nelegální uprchlíci pochází.

S migrací souvisí i v současnosti nejtěsnější spolupráce EU a Severoatlantické aliance za dlouhé roky. Lodě NATO se podílejí na práci plavidel EU mezi Řeckem a Tureckem, aliance nyní zvažuje, jak posílit unijní misi Sophia právě v centrálním Středomoří. Dnešní summit navštíví generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a zájem o užší kooperaci má dát najevo také blížící se alianční summit ve Varšavě.

Mogheriniová představí Globální strategii EU

Podle Tuska dnes také německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande seznámí evropské kolegy se svým hodnocením nynějšího stavu plnění minských dohod o míru na východní Ukrajině. EU s jejich plným prosazením svázala pokračující hospodářské sankce proti Rusku, jejichž půlroční prodloužení by měla EU dokončit velmi brzy.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová má představit novou evropskou Globální strategii pro zahraniční a bezpečnostní politiku, na které její lidé pracovali na základě zadání summitu z loňského června. Dokument bude představen i přesto, že vystoupení Británie z EU nepochybně musí pro podobný materiál znamenat změny.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek