EBA: Většina evropských bank by při hluboké recesi obstála


Euroskop, čtk, 1. 8. 2016

Většina evropských bank by obstála i za velmi hluboké recese, některé ale i tak budou muset posílit kapitál. Ukázaly to výsledky zátěžových testů, které zveřejnil Evropský bankovní úřad (EBA). Testovalo se 51 bank a nasimulovaná situace měla dát odpověď na otázku, jak by si banky poradily s hlubokou krizí, která by trvala tři roky.

Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že podle výsledků testů se odolnost bankovního sektoru eurozóny ve srovnání s testy z roku 2014 zvýšila. Úřad EBA ale upozornil, že jsou zapotřebí další kroky ke zlepšení situace v odvětví. Například u těch bank, které skončily s horším výsledkem, sice nebude nutné okamžitě zvyšovat kapitál, na druhou stranu ale akcionáři nemohou počítat s tím, že jejich banka v blízké době zvýší dividendy.

Nejhůře dopadla Monte dei Paschi di Siena

Nejhůře v testech dopadla italská Monte dei Paschi di Siena, která už krátce před zveřejněním výsledků testů představila záchranný plán, který počítá se zvýšením kapitálu o pět miliard eur prostřednictvím nových akcií, a také s odprodejem nesplácených pohledávek.

Italské ministerstvo financí vyjádřilo se záchranným plánem spokojenost a upozornilo, že na podporu banky nebude zapotřebí vynaložit žádné státní peníze. Evropská komise v pátek uvedla, že plán Monte Dei Paschi na posílení kapitálu je zcela v souladu s pravidly EU.

Mezi dvanáctku bank s nejslabšími výsledky v zátěžových testech se podle agentury Reuters zařadily také například italská UniCredit, francouzská Société Générale, německá Deutsche Bank nebo rakouská Erste Group. „Bankovní sektor je nyní odolnější a dokáže ekonomické šoky absorbovat lépe než před dvěma lety,“ poznamenala šéfka bankovního dozoru ECB Daniele Nouyová.

Jak testy probíhaly

Zátěžových testů se zúčastnilo celkem 51 bank, které pokrývají zhruba 70 procent bankovního sektoru v EU. Zároveň je to méně než polovina ze 123 bank, které byly testovány před dvěma lety. Na rozdíl od předchozích testů nebyly tentokrát banky rozděleny na ty, které v testech uspěly, a na ty, které v nich propadly. To znamená, že je na investorech a regulačních orgánech, aby výsledky testů interpretovaly.

Investoři v zásadě hledí na to, zda poměr kvalitního kapitálu k celkovému objemu poskytnutých půjček dosahuje alespoň 5,5 procenta. U bank, které jsou systémově důležité, je to 6,5 procenta, u některých dokonce 7,5 procenta. Například italská Monte dei Paschi, která skončila zdaleka nejhůř, by v situaci hluboké krize měla zápornou hodnotu tohoto ukazatele. To znamená, že by byla nucena skončit.

Zátěžové testy byly zavedeny po finanční krizi v letech 2007 až 2009 s cílem obnovit důvěru investorů a posílit bankovní systém, aby banky mohly poskytovat více úvěrů.

Součástí letošních testů nebyla žádna banka z České republiky, pouze mateřské společnosti některých českých finančních ústavů, jako je Erste Group, Raiffeisen, KBC, Société Générale či UniCredit.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek