V Bruselu se otevírá budova Europa, nové sídlo pro summity EU


Euroskop, čtk

V Bruselu si v sobotu mohla veřejnost poprvé zevnitř prohlédnout novou budovu Europa, která bude od příštího roku hostit ministerská jednání i summity prezidentů a premiérů zemí unie. Prosklený dům, jehož zvláštní vnitřní několikapatrová „váza“, „vejce“ či oficiálně „svítící lucerna“ se dostala i do nového loga Rady EU, stojí v bruselské evropské čtvrti, hned vedle budovy Justus Lipsius, jejíž funkce příští rok doplní a převezme.

Vnější fasádu stavby tvoří poměrně nepřehledné množství okenních rámů nejrůznějších velikostí, které ovšem zakrývají pohled na onu centrální „lucernu“ domu. Rámů je 3750, pocházejí ze všech 28 členských zemí unie a symbolizovat mají „jednotu v různosti“, tedy unijní motto. Stavba má nejen moderní část z dílny konsorcia firem Samyn and Partners (Belgie), Studio Valle Progettazioni (Itálie) a BuroHappold (Británie), ale také „absorbovala“ rekonstruovaný blok paláce Résidence architekta Michela Polaka z roku 1922.

Dům se pyšní svým „zeleným“ řešením, celou plochu střechy například pokrývají solární panely. V deštivém Bruselu je ale nejspíš užitečnějším nápadem automatický sběr dešťové vody, využitelné například na splachování.

Budova pro rozšířenou EU

O stavbě nové budovy pro summity a další jednání členských zemí unie bylo rozhodnuto už v roce 2004, tehdy se EU výrazně rozšířila. Budova ale začne paradoxně fungovat až v roce, kdy budou zahájena jednání o vystoupení Británie z osmadvacítky.

Stavba, s rozpočtem 321 milionů eur (8,7 miliardy Kč) prakticky plně hrazených z unijních prostředků, nabrala v Belgii zpoždění. Staveniště se tak na dlouhé roky stalo známou součástí unijní čtvrti spolu s poměrně podobně pomalu postupují rekonstrukcí blízké stanice metra. Skutečné celkové náklady výstavby zatím nejsou spočteny, to by se mělo stát až v příštích měsících.

První summit bude hostit v lednu

První ministerská schůzka by se v novém a barevnějším prostředí měla uskutečnit pod předsednictvím Malty už v lednu. Prvním summitem by podle nynějších plánů mělo být pravidelné březnové jednání šéfů států a vlád EU.

„Budova dvěma institucím – Evropské radě a Radě EU – nabízí další prostor a moderní vybavení, které potřebují. Umožní nám pružně a efektivně organizovat více než 6000 schůzek ročně,“ uvedl generální tajemník Rady EU Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek