Největší šanci na křeslo předsedy europarlamentu mají lidovci


Euroskop, čtk, 17. 1. 2017

Předseda liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt odstoupil ze souboje o křeslo předsedy europarlamentu. Jeho krok, který zvyšuje šance kandidáta největší frakce evropských lidovců EPP Antonia Tajaniho, je důsledkem dnes oznámené dohody obou těchto politických uskupení. Ve Štrasburku dnes dopoledne europoslanci vyslechli krátké projevy všech kandidátů a začalo první kolo tajného hlasování.

„Evropa je v krizi. Nacionalisté a populisté nejrůznějšího druhu se unii snaží zničit zevnitř i zvenčí,“ uvedly obě frakce v úvodu dnes zveřejněné dohody. Jejich „proevropská koalice“ je prý otevřena také dalším.

Podle Verhofstadta se jedná o „koalici myšlenek zaměřených na změnu směřování Evropské unie“; šéf frakce EPP Manfred Weber spolupráci popsal jako partnerství založené na obsahu a reformách Evropy.

Obě frakce, ještě spolu s druhým největším europarlamentním uskupením, tedy socialisty, přitom po volbách v roce 2014 uzavřely dohodu, která by – pokud by stále platila – zástupci EPP stejně zajistila křeslo předsedy europarlamentu.

Lidovci by mohly vést 3 zásadní instituce EU

Nová dohoda signalizuje konec dlouholeté spolupráce mezi EPP a socialisty z S&D, kam patří i končící šéf europarlamentu Martin Schulz. Znamenat by v důsledku mohla, že zástupci evropských lidovců budou stát v čele tří zásadních unijních institucí. V čele Evropské komise je Jean-Claude Juncker a Evropskou radu řídí Donald Tusk.

Pokud žádný z kandidátů nezíská absolutní většinu v dnešních prvních třech kolech volby, bude předseda volen prostou většinou ve čtvrtém závěrečném hlasování. V tom se bude rozhodovat mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty ze třetí volby a společné síly EPP a ALDE by měly Tajanimu ke zvolení stačit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek