Donald Tusk bude i příští 2 a půl roku předsedou Evropské rady


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 9. 3. 2017

Země Evropské unie dnes na summitu v Bruselu rozhodly, že Donald Tusk bude nadále předsedou Evropské rady. Proti tomu, aby bývalý polský premiér v EU dále zastával vrcholnou funkci, ostře vystupovala nynější polská vláda premiérky Beaty Szydlové.

„Evropská rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska předsedou pro další funkční období. Proti bylo jen Polsko,“ informoval český premiér Bohuslav Sobotka.

Tusk tak nyní bude řídit unijní vrcholné schůzky až do konce listopadu 2019. „Děkuji za to, že jste mi drželi palce, a za srdečnou podporu. To pomohlo,“ reagoval na znovuzvolení na twitteru.

Poláci byli v opozici osamocení

Rozhodnutí není překvapením, pro pokračování Tuska ve stávající funkci se při příchodu na summit vyslovili v zásadě všichni prezidenti a premiéři s výjimkou Szydlové. Její vláda navrhla vlastního kandidáta – europoslance Jacka Saryusze-Wolského – a varovala, že by nemusela souhlasit s celými závěry dnešní vrcholné schůzky.

Premiérka Szydlová byla údajně jediná, která se k otázce prodloužení mandátu předsedy Evropské rady obšírněji vyjádřila. Zopakovala však jen dřívější argumenty z dopisu, který už dříve zaslala představitelům zemí EU.

Mluvčí polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Beata Mazureková uvedla, že dnešní rozhodnutí nevěstí pro Evropu nic dobrého.

Tusk, který byl sedm let polským premiérem, začal summity Evropské unie poprvé řídit v prosinci 2014, kdy ve funkci nahradil Hermana Van Rompuye. Podle unijních smluv může být předsedou Evropské rady jen dvě funkční období, celkem tedy pět let. „Unijní prezident“, jak bývá funkce někdy označována, řídí jednání summitů a určuje jejich agendu. Zastupuje také unii navenek. Měl by pomáhat při hledání shody mezi členskými státy.

Sobotka: Visegrádská skupina nepřestává fungovat

Szydlová se ještě před hlasováním setkala s ostatními premiéry zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). Se svým postoji proti Tuskovi však byla podle diplomatů osamocena. Podle informací ČTK polská premiérka jednala i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Neshoda v otázce prodloužení mandátu Donalda Tuska mezi členy visegrádské skupiny podle českého premiéra neznamená, že by visegrádská spolupráce přestala fungovat. „Visegrád přežil střídání vlád, fungoval za levicových i pravicových vlád,“ zdůraznil premiér.

Jako příklad nedávného úspěchu středoevropské spolupráce uvedl Sobotka summit V4 konaný na začátku března ve Varšavě, který se věnoval problematice dvojí kvality potravin v EU. „Jedná se o téma, na které poukazovaly jednotlivé středoevropské státy samostatně. Teprve když se kvůli tomu sešly na mimořádném summitu ve Varšavě, Evropská komise začala reagovat.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek