Nebezpečné výrobky se v EU prodávají čím dál častěji online


Euroskop, Evropská komise, 16. 3. 2017

Evropská komise dnes zveřejnila svou nejnovější zprávu o systému včasného varování před nebezpečnými výrobky RAPEX. Ze zprávy vyplývá, že spolupráce mezi zeměmi EU se zintenzivnila. Nejčastější kategorií závadných výrobků jsou hračky, nejčastější zemí původu zůstává Čína. Do systému je v současné době zapojeno 31 zemí – všechny státy EU, Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

V roce 2016 národní orgány prostřednictvím systému včasného varování sdílely 2 044 oznámení nebezpečných výrobků. Tato oznámení měla za následek celkem 3 824 následných opatření. Počet reakcí byl v porovnání s předchozími léty více než dvojnásobný.

Nejčastěji byly nahlášeny hračky

V roce 2016 se nejvíce oznámení týkalo hraček (26 %), dále motorových vozidel (18 %) a oděvů, textilií a módních výrobků (13 %). Nejčastěji oznamovaným rizikem bylo nebezpečí úrazu (25 %), následované rizikem chemické závadnosti (23 %).

Nejčastěji byly v roce 2016 nalezeny závady u hraček

Hračky zůstaly loni s 26 % nejčastěji nahlášenou kategorií závadných výrobků stejně jako v roce 2014 (28 %) a 2015 (27 %). Zdroj: Zastoupení Evropské komise.

Přes polovinu závadných výrobků pocházelo z Číny

Většina nebezpečných výrobků oznámených v systému pocházela ze zemí mimo EU. U celých 53 % nebezpečných výrobků byla jako země původu uvedena Čína (1 069 oznámení). V porovnání s rokem 2015, kdy se výrobků z Číny týkalo 62 % oznámení, došlo loni k poklesu o 9 %.

Celkem 468 oznámení se týkalo nebezpečných výrobků evropského původu (23 %). Spojené státy byly v roce 2016 jako země původu uvedeny u 102 oznámení (5 %) a Turecko v 53 případech (2,6 %). U 158 oznámených výrobků (8 %) nebyla země původu známa.

Nebezpečné výrobky se prodávají čím dál častěji online

Stále větší počet výrobků oznámených v systému včasného varování se prodává na online platformách. V roce 2016 se jich týkalo 244 oznámení. Několik členských států již za účelem řešení tohoto problému zřídilo specializované týmy, které se věnují monitorování internetových stránek a sledování nebezpečných výrobků prodávaných online.

Komise vyzvala internetové společnosti ke spolupráci

Evropská komise posílila svou spolupráci se společnostmi Amazon, eBay a Alibaba, které souhlasily s tím, že pokud regulační orgány EU takové výrobky odhalí, podniknou kroky k jejich odstranění ze svých internetových stránek. Za tímto účelem uvedené společnosti zřídily pro orgány jednotné kontaktní místo.

„Spotřebitele je nutné před nebezpečnými výrobky chránit. Tato ochrana se musí týkat nákupů online i offline,” uvedla k tomu komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová. “Proto mě těší, že jsme se dohodli na spolupráci se společnostmi Amazon, eBay a Alibaba, jejímž cílem je odstraňovat výrobky oznámené prostřednictvím systému včasného varování z jejich internetových stránek. A já vyzývám další společnosti, aby se připojily.”

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek