Římská deklarace má zdůraznit bezpečnost a sbližování ekonomik


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 24. 3. 2017

Deklarace, kterou by měli představitelé unijních zemí podepsat na sobotním summitu Evropské unie v Římě, obsahuje podle premiéra Bohuslava Sobotky řadu myšlenek, které prosazovalo Česko či země visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Novinářům to dnes řekl v Praze před odletem na summit. Pokud do dokumentu nepřibudou nepřijatelná ustanovení, mělo by ho Česko podpořit.

ČR a Visegrádské skupině se podařilo podle Sobotky do deklarace zařadit řadu věcí, které pokládá za důležité. Jako první zdůraznil akcent na bezpečnou Evropskou unii. Evropa musí podle něj garantovat nejen volný pohyb, ale i ochranu vnější hranice a musí být schopná společně bojovat proti terorismu, nelegální migraci a organizovanému zločinu.

Sblížení úrovní členských zemí pomocí vnitřního trhu a fondů

Druhý důležitý důraz v Římské deklaraci je podle Sobotky úsilí o zvyšování prosperity a sbližování životní úrovně a příjmů v jednotlivých částech Unie. K tomu má sloužit především podpora společného trhu, což je dlouhodobá priorita České republiky. Důležitým nástrojem, jak dosáhnout tohoto cíle, jsou podle premiéra také evropské fondy, o jejichž budoucnosti začne v osmadvacítce v nejbližší době debata.

Sladění pravidel pro minimální mzdy napříč Evropou, o kterém se diskutuje v souvislosti s navrženým sociálním pilířem EU, nicméně premiér Sobotka nepodpořil.

„Je tam důraz na to, aby se Evropa zabývala podstatnými otázkami a neměla tendenci řešit úplně všechno. Tomu, co je klíčové, by se měla věnovat razantně,“ řekl Sobotka další z důvodů, proč ČR deklaraci v navrhované podobě podporuje.

podpis Římské deklarace

Představitelé šesti zakládajících států slavnostně podepisují 25. března 1957 Římské smlouvy. Zdroj: Audiovisuální archiv EU

Nejobtížnější jednání se vedla o pojmu „vícerychlostní Evropa“

V dopise, kterým předseda unijních schůzek Donald Tusk lídry EU pozval do italské metropole, zdůraznil, že setkání bude příležitostí potvrdit trvající platnost unijního projektu a ustavit společnou vizi pro další roky. Přesto se už mezi hlavními městy a bruselskou unijní centrálou vyjednává především o obsahu a významu stále častěji zmiňovaného sousloví vícerychlostní Evropa. Především východní země míní, že by různé tempo integrace mohlo v důsledku znamenat jejich vyřazení z rozhodování o některých tématech.

„Patříme k zemím, které jsou opatrné, pokud jde o myšlenky o vícerychlostní Evropě,“ uvedl dnes Sobotka. V takovém případě by totiž podle něj mohlo hrozit jednání „o nás bez nás“. „My bychom rádi jako Češi zůstali u jednacího stolu u všech podstatných otázek,“ řekl.

Slavnostní jednání se v sobotu uskuteční v prostorách, kde byly před 60 lety podepsány smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom). Už dnes večer se účastníci sobotní neformální schůzky setkají ve Vatikánu s papežem Františkem.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek