Děti tvoří 30 % žadatelů o azyl v EU – jak je lépe chránit?


Euroskop, Evropská komise, 13. 4. 2017

Během dvou uplynulých let se zvýšil počet migrujících dětí, které přicházejí do Evropy. Děti představují 30 % žadatelů o azyl v EU, většina z nich přitom dorazila bez rodiny. Evropská komise proto ve středu stanovila opatření, která mají zajistit lepší identifikaci, přesídlování a integraci dětí, ale také rychlé vyhledání jejich rodinných příslušníků.

„Počet dětí přicházejících do EU, ať už se svou rodinou či bez ní, dramaticky stoupl. Musíme zajistit, aby děti, které potřebují ochranu, ji skutečně dostaly,“ uvedl místopředseda komise Frans Timmermans. „Děti musí být naší hlavní prioritou, neboť jsou nejzranitelnější, zvláště v případě, že nemají nikoho, kdo by se o ně postaral. Proto jsme dnes stanovili řadu konkrétních opatření pro lepší ochranu, prosazování a respektování nejlepších zájmů všech dětí přicházejících do Evropské unie.“

Komise zdůraznila, že se s dětmi musí zacházet přiměřeně jejich věku. Po jejich příchodu by měla proběhnout rychlá identifikace, během všech fází určování jejich statusu by se měl o děti postarat vyškolený personál. Členské státy by si také měly vyměňovat informace o všech pohřešovaných dětech.

O děti bez rodin by se měli postarat opatrovníci

Všechny děti musí mít přístup k právní pomoci, zdravotní péči, psychosociální podpoře a vzdělávání. Komise také klade důraz na rychlé zajištění opatrovnické péče pro nezletilé bez doprovodu a jejich začlenění do společnosti.

„Pokud mluvíme o migrujících dětech, měli bychom mít na paměti, že v první řadě jde o děti,“ zdůraznila komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová. „O migrující děti, zejména ty, které jsou bez doprovodu, by se měli co nejdříve postarat opatrovníci nebo pěstounské rodiny. Čím dříve se tyto děti navrátí do prostředí, v němž naleznou větší stabilitu, tím dříve se začlení do naší společnosti.“

Řízení týkající se dětí by se měla zrychlit

Ve všech řízeních souvisejících s migrací by měly být případy týkající se dětí vždy prioritou. V rámci EU i mimo ni chce také komise usilovat o urychlená vyhledávání rodinných příslušníků a slučování rodin.

Zpráva také upozorňuje, že je potřeba předcházet obchodování s dětmi na migračních trasách a snažit se o to, aby ochranu dětí posílily i partnerské země, se kterými EU spolupracuje.

Ochrana dětí je hlavní prioritou evropského programu pro migraci, Komise proto bude členské státy v jejich úsilí podporovat prostřednictvím školení, poradenství, operativní podpory a poskytování finančních prostředků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek