Šéf VW si stěžoval na postup Jourové. Juncker se jí zastal


Petr Pospíšil, Euroskop, 18. 4. 2017

Matthias Müller, generální tajemník německé automobilky Volkswagen, si písemně stěžoval u předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na postup české eurokomisařky Věry Jourové. Ta v rámci svého portfolia, do kterého spadá i oblast ochrany spotřebitele, usiluje o to, aby německý automobilový gigant nabídl svým evropským zákazníkům, postiženým aférou s emisemi, stejnou kompenzaci, jaké byla z jeho strany přiznána klientům ze Spojených států.

Eurokomisařka Jourová sice nemá možnost ke kompenzaci evropských zákazníků německou automobilku donutit, snaží se toho však dosáhnout cestou politického nátlaku. Komunikuje s národními organizacemi věnujícími se ochraně spotřebitele a podporuje jejich práci na společném postupu národních úřadů ochrany spotřebitele, který by přinutil německého automobilového giganta ke změně názoru.

Volkswagenu eurokomisařka doporučila, aby kompenzaci ze své strany nabídl jako dobrovolné, obchodní gesto, kterým by Volkswagen kromě vylepšení své reputace předešel i případným civilním žalobám o náhradu škody.

Tzv. aféra Dieselgate – instalování softwaru umožňujícího zkreslení výsledku testů na emise – postihla celkově 11 milionů vozů, z toho 8,5 milionu bylo prodáno na území EU a přibližně půl milionu v USA. Zatímco za účelem kompenzace amerických zákazníků vyčlenil Volkswagen více 19,2 milionu dolarů, vůči evropské klientele tentýž krok odmítá a argumentuje tím, že bude stačit, když do podzimu 2017 bezplatně zajistí výměnu problematických součástek. S tímto však eurokomisařka Jourová ani národní orgány ochrany spotřebitele odmítají souhlasit.

Podle Volkswagenu Komise překračuje svoje pravomoci

Snahy české eurokomisařky jsou trnem v oku vrcholnému manažerovi německé automobilky, Matthiasu Müllerovi, který proto 27. března zaslal Jeanu-Claudu Junckerovi dopis, ve kterém s postupem Jourové vyjádřil nesouhlas a argumentoval především tím, že Jourová překračuje svoje pravomoci.

Müller v dopisu prezentuje přesvědčení, že není v působnosti Komise vymáhat dodržování spotřebitelských práv. Představitel Volkswagenu dokonce obvinil Komisi z toho, že její postup není nestranný.

Juncker stojí za českou eurokomisařkou

Jean-Claude Juncker tuto kritiku razantně odmítl a postupu eurokomisařky Jourové se zastal. Právní základ, o který se může opřít, mu poskytuje nařízení ES 2004/2006 o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele. Podle něj sice Evropská komise v této oblasti opravdu nedisponuje výkonnými pravomocemi, její rolí ovšem je usnadňovat výměnu informací.

Tato činnost je dle Junckerových slov ještě významnější v situaci, která se přímo dotýká práv 8,5 milionů unijních spotřebitelů. Juncker šéfovi Volkswagenu v závěru své odpovědi doporučil, aby pokračoval v dialogu s eurokomisařkou Jourovou, a napomohl tak spravedlivému zacházení se všemi spotřebiteli na území EU.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek