Komise představila evropský pilíř sociálních práv


Petr Pospíšil, Euroskop, 26. 4. 2017

Evropská komise předložila první návrh opatření, která mají směřovat k vytvoření evropského pilíře sociálních práv. Těmito kroky jsou představení návrhu směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem a zahájení konzultací se sociálními partnery ohledně pravidel o pracovních smlouvách a přístupu k sociálnímu zabezpečení. Iniciativa, která byla dnes v Bruselu představena, je součástí pracovního programu Evropské komise na rok 2017.

Evropský pilíř sociálních práv sestává z dvaceti klíčových principů a práv – některé z nich jsou potvrzením dosavadních mezinárodních závazků, jiné reakcí na dynamický vývoj pracovněprávní reality posledních let. Cílem je vytvořit spravedlivější a lépe fungující trhy práce a systémy sociálního zabezpečení.

Příprava první sady nástrojů k realizaci evropského sociálního pilíře byla realizována pod vedením místopředsedy Komise Valdise Dombrovskise, eurokomisařky pro zaměstnanost a sociální věci, Marianne Thyssenové, a prvního místopředsedy Komise, Franse Timmermanse.


Muži mají mít nárok na deset dní dovolené po narození dítěte

Co návrh mimo jiné přináší? Zvyšuje dosavadní minimální standardy upravující oblast rodičovské, otcovské a pečovatelské dovolené. Muži podle návrhu mají nově mít nárok na deset pracovních dnů volna po narození dítěte.

Návrh rovněž otcům i matkám přiznává individuální nárok na čtyři dodatečné měsíce dovolené. Tyto čtyři měsíce ovšem nebudou převoditelné na druhého z rodičů, což má muže motivovat k tomu, aby je vyčerpali sami. Návrh má vést k tomu, aby se muži stále častěji ujímali rodičovských povinností, a tím se otevřely větší možnosti pro zapojení žen na pracovní trh. Právě rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen je podle Komise hlavní příčinou přetrvávající nerovnosti průměrných příjmů i penzí.

Výše uvedený nárok na čtyři měsíce rodičovské dovolené bude možné vyčerpat nikoli do osmi let věku dítěte, jak je v současné době nezávazně doporučováno, nýbrž až do dosažení dvanácti let jeho věku. Zůstane-li do této doby rodičem nárok nevyčerpán, propadá. Je ovšem možné čerpat jej flexibilně.

Pečovatelské volno v případě onemocnění příbuzného

Další novinkou, kterou iniciativa Evropské komise zavádí, je institut pečovatelského volna. Onemocní-li přímý příbuzný zaměstnance, ten má mít nárok na zvláštní pečovatelské volno v rozsahu pěti pracovních dnů za rok.

Komise ve středu též zahájila dvě konzultace se sociálními partnery. Předmětem první z nich jsou pravidla o pracovních smlouvách, dosud upravovaná zejména směrnicí o písemném prohlášení (91/533/ES). Komise by ve spolupráci s účastníky konzultace nalezla řešení, které bude reagovat na měnící se vlastnosti trhu práce, které se projevují ve větší flexibilitě pracovněprávních vztahů, zároveň ovšem v menší jistotě jejich účastníků. Komise se chce v rámci konzultace zaměřit zejména na atypická zaměstnání.

Druhá konzultace se zaměří na přístup k sociálnímu zabezpečení zejména u zaměstnanců zaměstnaných prostřednictvím méně standardních typů pracovních poměrů zahrnujících práci na částečný úvazek, pružnou pracovní dobu apod. Tyto prvky sice především mladým lidem poskytují kýženou flexibilitu, zároveň ovšem do určité míry vrhají nejistotu na jejich sociální zabezpečení.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek