EU chce kvůli bezpečnosti lépe propojit informační systémy


Euroskop, Evropská komise, 17. 5. 2017

Evropská komise v úterý vydala 7. zprávu o pokroku dosaženém při provádění bezpečnostní unie, která se zaměřuje především na propojení informačních systémů členských států. Navrhuje konkrétní kroky pro lepší využití stávajících systémů, jejich interoperabilitu, případně vytvoření doplňujících informačních systémů.

„Nedávné tragické útoky v Evropě ukázaly, jak je důležité, aby si orgány členských států mezi sebou vyměňovaly informace,“ uvedl Julian King, komisař odpovědný za bezpečnostní unii. Osoby podezřelé ze spáchání teroristických činů jsou sice často vedené v informačních systémech, v navzájem nepropojených databázích ale figurují například pod různými jmény.

Evropská komise chce docílit toho, aby všechny centralizované informační systémy EU pro bezpečnost, správu hranic a řízení migrace byly interoperabilní a zároveň plně dodržovaly pravidla ochrany údajů.

„Hodnota našich bezpečnostních informací poroste, pokud budou jednotlivé systémy propojeny. Složitost a roztříštěnost systémů, kterými v současnosti disponujeme, představuje velkou slabinu. Pro pracovníky donucovacích orgánů není vždy snadné dostat se ke konkrétním informacím, které potřebují,“ uvedl komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos.

Propojením systémů se od loňska zabývá odborná skupina

Odstranění mezer v informačních systémech se komise intenzivněji věnuje od loňského roku. V červnu 2016 zřídila skupinu odborníků na vysoké úrovni, která se tímto tématem zabývala a zároveň řešila právní, technické a operativní problémy s ním spojené. Minulý týden pak skupina představila doporučení pro silnější a inteligentnější informační systémy.

Evropská komise tato doporučení zohlednila v 7. zprávě o pokroku dosaženém při provádění bezpečnostní unie. Kromě hodnocení dosavadního vývoje v ní navrhuje nové možnosti, jak propojení informačních systémů zlepšit.

Údaje by se vyhledávaly v různých systémech najednou

Mezi ně patří vytvoření evropského portálu pro vyhledávání, který by umožnil souběžné vyhledávání v různých systémech a ukázal by výsledky kombinované z dat těchto systémů.

Komise dále navrhla sdílenou službu pro porovnávání biometrických prvků, která by biometrické údaje vyhledávala najednou v různých systémech.

Zpráva navrhuje také možné zřízení společného úložiště údajů o totožnosti, které by bylo založené na takzvaných alfanumerických údajích o totožnosti jako je jméno, datum narození, nebo číslo pasu. Pomocí něj by se dalo zjistit, jestli je osoba zaregistrována v různých databázích pod jinou identitou.

Komise nyní bude o návrzích jednat s Evropským parlamentem a Radou, na dalším postupu se chce shodnout do konce roku 2017.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek