Evropská komise: Rozpočet pro rok 2018 by měl oživit růst


Euroskop, čtk, 30. 5. 2017

Evropská komise dnes nabídla členským zemím a Evropskému parlamentu svou představu o podobě rozpočtu Evropské unie pro rok 2018. Počítá v něm se závazky ve výši 160,6 miliard eur (4,3 bilionu Kč) a platbami 145,4 miliard eur (3,92 bilionu Kč). To je o 8,1 procenta více než v rozpočtu letošním, především kvůli plnému náběhu čerpání z evropských fondů. Komise dnes zdůraznila, že rozpočet má sloužit k oživení hospodářského růstu, strategickým investicím a také k praktickému řešení migrační problematiky uvnitř EU i za hranicemi.

„V rozpočtu na příští rok jsme se snažili nalézt rovnováhu mezi plněním dřívějších závazků v rámci hlavních programů EU a řešením nových problémů. Zároveň jsme chtěli, aby unijní akce a opatření byly přínosnější,“ uvedl dnes komisař odpovědný za rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger.

Závazky představují odhodlání financovat budoucí útraty, tedy například prostředky přislíbené ve smlouvách. Platby vyjadřují očekávání, kolik bude ten rok skutečně potřeba zaplatit peněz. Na konečné podobě rozpočtu se budou muset shodnout členské země EU a Evropský parlament.

Revizi víceletého rámce blokuje Británie

Evropská komise dnes také varovala, že pokud nebude po britských volbách 8. června rychle potvrzena už diplomaty dojednaná revize stávajícího víceletého finančního rámce, bude muset na zaplacení dodatečných částek v oblasti bezpečnosti a migrace využít prostředky nyní vyhrazené pro zemědělství. Stvrzení obvykle hladké korekce podoby víceletého rámce v jeho polovině začala s odkazem na své blížící se volby překvapivě blokovat Británie.

Podle pozorovatelů se tímto krokem může Londýn snažit posílit svou pozici před začátkem vyjednávání o podobě brexitu, která mají v Bruselu začít příští měsíc. Britský odchod na jaře 2019 bude pro EU znamenat výpadek příjmu, Britové jsou po Němcích druhý největší plátce do rozpočtu.

Hlavním investičním nástrojem zůstanou fondy

Komise dnes připomněla, že hlavními investičními nástroji EU zůstávají její strukturální a investiční fondy. V rozpočtu tak bylo vyhrazeno 55,4 miliardy eur (asi 1,5 bilionu Kč) pro fondy určené regionům a členským státům a dalších téměř 59,6 miliardy eur (cca 1,6 bilionu Kč) na zemědělství a rozvoj venkova.

Strukturální a investiční programy EU na období 2014-2020 se v prvních letech rozbíhaly pomalu, v roce příštím už komise čeká jejich plnou realizaci. Oproti rozpočtu na rok 2017 se právě proto zvýšily celkové platby.

Rozpočet EU také poskytuje záruky novému Evropskému fondu pro strategické investice, jehož prostřednictvím se unie snaží podporovat zaměstnanost a hospodářský růst tím, že nové i dosavadní finanční zdroje sofistikovaněji využívá k pobídkám pro soukromé investice. Pro příští rok do záruk komise navrhuje vložit další dvě miliardy eur (54 miliard Kč).

Návrh počítá i s prostředky na řešení příčin migrace

Na bezpečnost a migrační problematiku navrhla komise vyčlenit 4,1 miliardy eur (110 miliard Kč), celkové unijní financování této oblasti tak v letech 2015-2018 dosáhlo 22 miliard eur (594 miliard Kč). Návrh rozpočtu na rok 2018 zohledňuje skutečnost, že podstatná část těchto prostředků byla předsunuta, uvedla dnes komise.

K dispozici jsou v návrhu rozpočtu také další prostředky na externí řešení příčin migrace. Počítá se zejména s pomocí třetím zemím, jež čelí velkým migračním tokům, třeba Libanonu nebo Jordánsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek