Evropský sbor solidarity má zajistit 100 tisíc pracovních míst


Euroskop, Evropská komise, 30. 5. 2017

Evropská komise chce poskytnout v rámci Evropského sboru solidarity přes 340 milionů eur na zprostředkování 100 tisíc pracovních příležitostí do konce roku 2020. Nově bude možné realizovat i vlastní projekty. Přihlášeno je 30 tisíc zájemců, první z nich už zahájili činnost.

Evropská komise dnes navrhla rozpočet na příští tři roky a zároveň s ním předložila legislativní návrh, který má dát Evropskému sboru solidarity jednotný právní základ, stanovit mu vlastní mechanismus financování a rozšířit jeho nabídku solidárních činností. V návrhu pro sbor vyčlenila 341,5 milionu eur na období let 2018–2020, aby se do něj mohlo do konce roku 2020 zapojit 100 tisíc mladých Evropanů.

Evropský sbor solidarity zprostředkovává dobrovolnickou činnost, stáže a umístění do zaměstnání pro mladé lidi. Nabízí jim nové možnosti, jak se zapojit do solidárních činností zaměřených na řešení společenských výzev a na posilování komunit, zároveň si účastníci mohou zlepšit své dovednosti a schopnosti, které na začátku kariéry potřebují pro svůj osobní a profesní rozvoj.

Skupiny dobrovolníků budou moct realizovat vlastní projekty

Takzvaná solidární umístění poskytují mladým lidem podporu při vykonávání dobrovolnické činnosti po dobu až 12 měsíců, stáže obvykle po dobu 2–6 měsíců a umístění do zaměstnání v souladu s příslušnými vnitrostátními právními předpisy po období 2–12 měsíců.

Nově budou moci skupiny alespoň pěti lidí na místní realizovat také vlastní solidární projekty, a to po dobu 2 až 12 měsíců. Přihlásit se mohou i větší skupiny deseti až čtyřiceti dobrovolníků z různých zemí, které sbor podpoří na období 2 týdnů až 2 měsíců.

Návrhy na projekty může pro Evropský sbor solidarity předložit jakýkoli veřejný či soukromý subjekt, který splňuje přísné požadavky na kvalitu. Realizaci projektů bude mít na starosti Evropská komise, národní agentury pro program Erasmus+ v jednotlivých členských státech a Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast (EACEA). Aby se účastníci sboru lépe začlenili na trhu práce, budou aktivně zapojeny veřejné a soukromé služby zaměstnanosti a obchodní komory.

Programů sboru už se účastní přes 30 tisíc lidí

V průběhu první fáze zahájené v prosinci 2016 se v rámci Evropského sboru solidarity rozeběhlo osm různých programů dobrovolnictví, stáží nebo pracovních příležitostí. Dosud se přihlásilo více než 30 tisíc mladých lidí a první účastníci právě nyní zahajují svou činnost.

Evropský sbor solidarity je iniciativa, která napomáhá začlenění, podporuje proto zapojení znevýhodněných mladých lidí například dodatečným financováním nebo kratším umístěním.

Více se o Evropském sboru solidarity dozvíte zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek