Bude mít EU společnou obranu?


Tereza Chlebounová, Euroskop, Evropská komise, 7. 6. 2017

Evropská komise dnes představila dokument, který má otevřít diskuzi o budoucím vývoji obranné a bezpečnostní politiky Evropské unie. Nabízí v něm tři scénáře, které se liší mírou spolupráce a sdílení prostředků členských států. Dokument doplňují konkrétní návrhy na zřízení Evropského obranného fondu.

Evropská komise dnes zveřejnila dokument, ve kterém nastínila tři možné scénáře budoucího směřování obranné politiky EU s 27 členy. Zahájila tak diskuzi o tom, jak reagovat na vzrůstající bezpečnostní hrozby a jak do roku 2025 posílit vlastní obranné schopnosti EU.

„Silné NATO a silná EU mají v dnešním světě mnohem větší význam než kdykoli dříve. Evropa nehodlá kopírovat to, co již existuje, ale potřebuje vzít svou bezpečnost a obranu do svých rukou, aby se stala silnějším partnerem pro naše spojence,“ uvedl místopředseda Komise Jyrki Katainen. „Víme, kam směřujeme, a kormidlo drží v rukou členské státy. Je ale načase, abychom se rozhodli, jak rychle chceme tohoto cíle dosáhnout.“

Tři scénáře budoucnosti evropské obrany

Scénář 1: Bezpečnostní a obranná spolupráce EU pouze doplňuje úsilí členských států, spolupráce v oblasti obrany je posílena, ale účast EU na nejnáročnějších operacích zůstává omezená. Členské státy mají nadále dohled nad valnou většinou činností pro rozvoj a získávání obranných kapacit. Spolupráce EU a NATO si zachová současný formát a strukturu
Scénář 2: Sdílená bezpečnost a obrana Členské státy sdílejí určité finanční a operační prostředky, EU hraje aktivnější roli při ochraně Evropy navenek i uvnitř, například v oblasti kybernetické ochrany, ochrany hranic nebo boje proti terorismu. EU a NATO posilují vzájemnou spolupráci a koordinaci v celé řadě různých záležitostí.

Scénář 3: Společná bezpečnost a obrana

Vzniká společná obrana na základě čl. 42 Smlouvy o EU, která umožňuje skupině států posunout evropskou obranu na další úroveň. EU je schopna realizovat náročné bezpečnostní a obranné operace, které vyžadují vyšší stupeň integrace obranných sil členských států. EU podporuje programy společné obrany pomocí Evropského obranného fondu a zřizuje specializovanou Evropskou agenturu pro obranný výzkum. Obrana Evropyje věcí vzájemně se posilujících odpovědností EU i NATO.

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová řekla, že představený diskuzní dokument „vychází z poptávky po integrovanější a efektivnější obraně ze strany našich občanů.“

Doplňují ho konkrétní návrhy na zřízení nového Evropského obranného fondu, který bude podporovat efektivnější vynakládání finančních prostředků členských států na vojenské vybavení, výzkum a vývoj.

Užší integrace je možná na základě stávajících smluv

Vedoucí představitelé EU se 9. června sejdou v Praze, aby diskutovali o tom, jak využít potenciálu existujících smluv EU pro posílení spolupráce v oblasti obrany. Rozhodující úlohu při výběru cesty, kterou se EU vydá, budou hrát členské státy.

EU má již nyní k dispozici prostředky k tomu, aby od současné směsice dvoustranných a mnohostranných dohod o vojenské spolupráci přešla k účinnějším formám integrace obrany. V čl. 42 odst. 6 Smlouvy o Evropské unii je stanovena možnost, aby skupina stejně smýšlejících členských států posunula evropskou obranu na další úroveň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek