EU zpřísňuje pravidla proti praní peněz a daňovým únikům


Euroskop, Evropská komise, 26. 6. 2017

V EU vstupuje v platnost čtvrtá směrnice proti praní peněz, která zpřísňuje současná pravidla. Zároveň jsou v pokročilé fázi diskuze Evropské komise s Evropským parlamentem a Radou EU o doplňkových opatřeních, která by směrnici dále posílila.

„Vyprané peníze jsou pro trestnou činnost, terorismus a daňové úniky jako kyslík. Musíme se pokusit přiškrtit jejich přívod, jak nejvíc to půjde. Dnešní přísnější pravidla představují velký pokrok, ale musíme se rychle dohodnout na dalších zlepšeních, která Komise navrhla loni v červenci,“ uvedl první místopředseda Komise Frans Timmermans.

Změny po zavedení směrnice

zpřísňují se povinnosti bank, právníků a účetních, pokud jde o hodnocení rizik

informace o skutečném vlastnictví společností budou uloženy v centrálním registru (jako je např. obchodní rejstřík) a budou přístupné úřadům členských států a povinným osobám

usnadní se spolupráce a výměna informací mezi finančními zpravodajskými jednotkami v různých členských státech, a umožní se tak identifikovat a sledovat podezřelé peněžní převody a odhalovat trestnou činnost nebo teroristické aktivity a předcházet jim
zavede se koherentní politika vůči zemím mimo EU, které mají nedostatečná pravidla týkající se boje proti praní peněz a financování terorismu
posílí se sankční pravomoci příslušných úřadů

„Teroristé a zločinci neustále nacházejí způsoby, jak financovat svou činnost, prát nelegální příjmy a vracet je do oběhu. Dnes začínají platit nová pravidla, která jsou nutná k odstranění dalších mezer v právních předpisech. Chtěla bych všechny členské státy vyzvat, aby je začaly co nejdříve používat. Pokud totiž budou v jedné zemi platit mírnější normy, oslabí to boj proti praní peněz a financování terorismu v celé EU,“ dodala komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová.

Komise bude pravidelně hodnotit rizika praní peněz

Komise dnes zároveň zveřejnila zprávu, která úřadům v členských státech pomůže lépe zakročit proti praní peněz v praxi. Komise v ní posoudila rizika praní peněz a financování terorismu v různých odvětvích a v souvislosti s různými finančními produkty. Ve zprávě jsou také uvedeny nejvíce ohrožené oblasti a nejrozšířenější techniky, které zločinci využívají k praní nelegálně získaných prostředků.

Komise se nyní zaměří mimo jiné na zlepšení fungování finančních zpravodajských jednotek a jejich mezinárodní spolupráci. Nadále bude také přezkoumávat rizika praní peněz a financování terorismu a nejpozději v červnu 2019 představí nové hodnocení těchto rizik, které pak bude zveřejňovat každé dva roky.

Znění směrnice naleznete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek