Komise chce zlepšit a propojit informační systémy EU


Euroskop, Evropská komise, 29. 6. 2017

Evropská komise dnes představila dva návrhy, které mají umožnit lepší výměnu informací mezi policejními a justičními orgány členských zemí Evropské unie. Snaží se tak naplnit cíle vytyčené v sedmé zprávě o bezpečnostní unii z 16. května – vyřešit stávající nedostatky informačních systémů EU a zajistit jejich propojení.

Prvním návrhem je zdokonalení databáze záznamů v rejstříku trestů osob ze třetích zemí (ECRIS), které by členským státům umožnilo efektivnější výměnu informací. Systém by měl být centralizovaný, propojený s dalšími databázemi a měl by pomoci státům rychleji zjistit informace o odsouzených občanech ze zemí mimo EU.

„Aby mohli pohraničníci, pracovníci donucovacích orgánů a imigrační úředníci plnit své úkoly, potřebují mít ve správný okamžik přístup ke správným informacím. Na kvalitě a dostupnosti těchto informací závisí bezpečnost našich občanů,“ uvedl k tomu komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos.

Agentura provozující informační systémy získá silnější mandát

Komise navrhla také posílit mandát agentury eu-LISA, která je zodpovědná za provoz Schengenského infosystému (SIS), Vízového infosystému (VIS) a databáze otisků prstů Eurodac. Agentuře by to umožnilo vyvinout technická řešení k plnému propojení systémů a spravovat je.

Po přijetí příslušných legislativních nástrojů má eu-LISA vyvinout hlavní technické prvky propojení systémů. Mezi ně patří Evropský portál pro vyhledávání, což je společná služba pro porovnávání biometrických údajů, a společné úložiště údajů o totožnosti, které by měly zaručit efektivní spolupráci všech informačních systémů EU a jejich okamžitou dostupnost pro policii a pohraniční stráž v terénu.

Kvalita vkládaných dat by se měla automaticky kontrolovat

Agentura by také měla vyvinout automatické mechanismy pro kontrolu kvality dat, které zajistí automatickou identifikaci chybných nebo nekonzistentních údajů. Členský stát, který dotčené údaje zadal, pak bude upozorněn, aby mohl údaje odstranit nebo aktualizovat.

„Máme celou řadu databází, které nám pomáhají v boji proti terorismu a při správě našich hranic. Naše systémy ale budou silné a efektivní pouze tehdy, pokud do nich budeme zadávat kvalitní údaje,“ upozornil komisař odpovědný za bezpečnostní unii Julian King.

Nové systémy bude spravovat jedna agentura

Nově by agentura eu-LISA dostala na starost také přípravu a provoz vznikajících informačních systémů. Půjde zejména o systém vstupu/výstupu (EES) a systém EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS) a také o zdokonalený Evropský informační systém rejstříků trestů pro státní příslušníky třetích zemí a osoby bez státní příslušnosti (ECRIS-TCN), který dnes navrhla Komise.

„Skutečnost, že se provozní řízení informačních systémů EU přestěhovalo pod jednu střechu, a centralizace výměny informací o rejstřících trestů občanů zemí mimo EU představují zásadní změnu k lepšímu. Dnešní návrhy dávají policii, státním zástupcům a soudcům do rukou účinnější nástroje pro boj proti mezinárodnímu zločinu a terorismu,“ poznamenalakomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek