Rekord: V červnu bylo v EU přesídleno přes 3000 žadatelů o azyl


Euroskop, Evropská komise, 26. 7. 2017

V červnu se podařilo přemístit v rámci EU více než 2000 žadatelů o azyl z Řecka a téměř 1000 z Itálie. Vyplývá to ze 14. zprávy o pokroku v oblasti relokace žadatelů o azyl v rámci EU a přesídlování uprchlíků ze zemí mimo EU, kterou dnes přijala Evropská komise. Podle zprávy se jedná o se o rekordní počet relokací.

Tempo relokace v posledních měsících rostlo a přesuny dosáhly od listopadu roku 2016 počtu více než 1 000 osob měsíčně. Červen 2017 představoval s více než 3 000 přesuny nový rekord. Ke dni 24. července činil celkový počet relokací 24 676 osob, z toho 16 803 z Řecka a 7 873 z Itálie.

„Při pohledu na výsledky, jichž bylo dosud dosaženo, je jasná jedna věc: relokace fungují, pokud k tomu existuje politická vůle. Nyní potřebujeme naposledy napnout síly, abychom dosáhli našeho společného cíle relokovat do září valnou většinu žadatelů o azyl, kteří se nacházejí v Řecku a Itálii a jsou k tomu způsobilí,” uvedl k tomu komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos.

Malta a Lotyšsko už relokovaly všechny přidělené osoby

Dočasný režim nouzové relokace, jehož prostřednictvím členské státy v roce 2015 dohodly přesídlit 22 504 osob, které jednoznačně potřebují mezinárodní ochranu, vstupuje do závěrečné fáze. Vztahuje se na všechny osoby, které do Řecka nebo Itálie dorazí do 26. září 2017.

Řada členských států své relokační povinnosti téměř splnila. Malta a Lotyšsko už relokovaly všechny jim přidělené osoby z Řecka. Švédsko, které s relokacemi začalo teprve v červnu, splnilo téměř 60 % svého přídělu. Komise uvítala také nedávné zvýšení měsíčních příslibů ohlášené Španělskem a zvýšení tempa přesunů ohlášené Německem.

Všechny přidělené osoby relokovalo také Norsko, které se rozhodlo systému přemisťování migrantů dobrovolně účastnit. Země není členem Evropské unie, ale je přidružená k Schengenu. Proti České republice, Maďarsku a Polsku naopak dnes Komise učinila další krok v řízení o nesplnění povinnosti z důvodu neplnění jejich povinností vyplývajících z právních předpisů o přemístění.

Komise vyčlenila na rok 2018 na přesídlení 377 milionů eur

Úspěšně pokračuje také přesídlování – z 22 504 přesídlení dohodnutých v červenci roku 2015 již byly provedeny téměř tři čtvrtiny (17 179). Řada členských států však dosud nepřesídlila ani jedinou osobu.

Komise vyzvala státy EU, aby se soustředily na přesídlování z Libye, Egypta, Nigeru, Etiopie a Súdánu a pokračovaly i v přesídlování z Turecka.

Země by také měly předložit nové závazky v oblasti přesídlení pro rok 2018, které Komise finančně podpoří. Na rok 2018 vyčlenila Komise na přesídlení 377,5 milionu eur, které budou použity na přesídlení nejméně 37 750 osob, jež potřebují mezinárodní ochranu (10 000 eur na osobu).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek