Evropané o smažené hranolky nepřijdou


Tereza Chlebounová, Euroskop, 31. 7. 2017

Zástupci členských států odhlasovali 19. července návrh Evropské komise, jehož cílem je snížit množství akrylamidu v potravinách. Jedná se o karcinogenní látku, která se může nacházet například ve smažených hranolcích, brambůrcích, ale také třeba v sušenkách, chlebu nebo kávě. Návrh ještě projedná Rada a Evropský parlament. V médiích a zejména na internetu se v této souvislosti začaly šířit nepravdivé poplašné zprávy, že Evropská unie chce zakázat oblíbené smažené hranolky.

Evropská komise ve skutečnosti pouze vypracovala doporučené technologické postupy pro provozovatele potravinářských podniků, díky nimž má dojít k omezení přítomnosti rakovinotvorného akrylamidu v potravinách. V žádném případě neplánuje zakázat výrobu či prodej výše uvedených potravin.

Akrylamid samovolně vzniká, pokud se potraviny s obsahem sacharidů a škrobu tepelně upravují při teplotě nad 120 stupňů Celsia. Jak informoval server Euractiv.com, spotřebitelé přijdou do kontaktu s akrylamidem jednak v průmyslově zpracovaných potravinách, ale také při domácí přípravě jídel, například pokud připálí topinku nebo smaží hranolky nad 175°C.

Tiskovou zprávu Evropské komise naleznete zde

Návrh Evropské komise na omezení přítomnosti akrylamidu v potravinách najdete zde

Belgie zřejmě nepřijde o tradiční dvakrát smažené hranolky

Pokud bude návrh přijat, neznamená to, že by se hranolky, brambůrky a další potraviny nesměly nadále v EU prodávat. Výrobci budou pouze muset používat bezpečnější způsoby přípravy. Například zmíněné hranolky by stačilo smažit při nižší teplotě a po delší dobu. Komise také plánuje následně stanovit maximální přípustné množství akrylamidu v potravinách.

Návrh Komise vyvolal velké zděšení zejména v Belgii, která považuje svoje nadvakrát smažené hranolky podávané v papírovém kornoutu za národní jídlo. Jak ale informoval server Euractiv.com, dodatek návrhu uvádí, že se opatření budou vztahovat na podniky v závislosti na jejich velikosti a povaze. Typické malé belgické stánky tak zřejmě budou moci hranolky i nadále připravovat tradičním způsobem.

Opatření by mohla vejít v platnost na jaře 2018

Z tiskové zprávy Evropské komise vyplývá, že návrh, který podpořili zástupci členských zemí EU, nyní dostane k projednání Rada a Evropský parlament. Ty mají k jeho prostudování lhůtu tří měsíců. V případě schválení by pak opatření mohla začít platit na jaře 2018.

Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis výsledek hlasování uvítal jako krok správným směrem k ochraně zdraví obyvatel EU. „Nové nařízení umožní nejen omezit přítomnost této karcinogenní látky, ale také pomůže zvýšit informovanost o tom, jak zabránit vzniku akrylamidu, k němuž často dochází při domácím vaření,“ uvedl Andriukaitis.

Výrobci nebyli ochotní svoje postupy dobrovolně měnit

Přítomnost akrylamidu v potravinách byla poprvé zjištěna v roce 2002, od té doby probíhal výzkum, který zjišťoval, jak jeho výskyt v potravinách snížit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin pak v roce 2015 potvrdil, že akrylamid může zvýšit riziko onemocnění rakovinou.

Členské státy na doporučení Komise provedly šetření, které ukázalo, že mnozí provozovatelé potravinářských podniků nejsou ochotní dobrovolně zavádět opatření ke snížení hodnot akrylamidu v potravinách. Evropská komise se proto s členskými státy shodla na nutnosti situaci regulovat. Podle serveru Euractiv.com mělo původně hlasování proběhnout už v roce 2016, nakonec ale bylo odloženo na letošní rok.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek