Děti budou ve školách v EU dostávat ovoce, zeleninu a mléko


Euroskop, Evropská komise, 2. 8. 2017

Od 1. srpna bude spuštěn nový unijní projekt distribuce ovoce, zeleniny a mléka do škol. V celé EU by se měl naplno rozjet už od prvního dne školního roku 2017/2018. V rámci projektu se děti mají naučit, jak se potraviny vyrábí a jak je důležitá kvalitní výživa. Program má také podpořit zemědělce.

Součástí projektu, který má mezi dětmi propagovat zdravé stravovací návyky, budou nejen distribuce ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, ale také zvláštní vzdělávací programy. Ty by měly žáky naučit, jak je kvalitní výživa důležitá, a vysvětlit jim, jak se jídlo vyrábí.

Projekt spojuje dosavadní programy, které se loni dostaly k více než 20 milionům dětí. Účast v této iniciativě je dobrovolná, ve školním roce 2017/2018 se do ní ale hodlá zapojit všech 28 členských států.

“Je to cenná podpora pro miliony školáků a tisíce zemědělců ve všech členských státech. Jak se v posledních letech ukázalo, pro zemědělce je tato podpora obzvláště cenná, a díky vyššímu financování její cena ještě vzroste,” uvedl k tomu komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan. “Navíc se nový program nese v duchu mé snahy o zjednodušování, protože dva dosud samostatné projekty – Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol – spojuje do jednoho,” dodal komisař.

Každá země se rozhodne, jak bude projekt přesně fungovat

Přednostně budou děti ve školách dostávat ovoce, zeleninu a mléko v čerstvém stavu. Zpracované produkty jako polévky, ovocné kompoty, džusy, jogurty a sýry budou dostávat, jen pokud to schválí zdravotnické orgány daného státu. Výrobky nesmí obsahovat žádný přidaný cukr, sůl ani tuk, s výjimkou případů, kdy je zdravotnické orgány v omezeném množství povolí.

Každý členský stát si sám rozhodne, jak přesně bude projekt na jeho školách fungovat a jakým způsobem do něj začlení například tematické vzdělávací programy a další zemědělské produkty. Také se může rozhodnout, že peněžní podporu, kterou na projekt poskytuje EU, ještě dále navýší o podporu z vlastních státních prostředků.

Do škol půjdou přednostně produkty pocházející ze zemí EU

Děti by měly dostávat především sezónní a pestré potraviny, v úvahu by se měly brát také zdravotní aspekty a vliv na životní prostředí. Výrobky by měly být snadno dostupné, přednost by měly mít výrobky pocházející ze zemí EU. Členské státy mohou navíc podporovat lokální nebo regionální produkty, ekologickou produkci, krátké dodavatelské řetězce, přínos pro životní prostředí a jakostní produkty.

Z celkem 250 milionů eur, jež byly v rozpočtu EU schváleny na školní rok 2017/2018, připadne zhruba 150 milionů eur na ovoce a zeleninu a 100 milionů eur na mléko.

Projekt sloučí dva existující programy

Dosud dva samostatné projekty – Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol – se od 1. srpna 2017 sloučí do jednoho právního rámce. Nová pravidla mají být efektivnější a podpora díky nim cílenější a více zaměřená na vzdělávací aspekt.

Do starého projektu Ovoce a zelenina do škol je v současné době zapojeno 24 členských států a do starého projektu Mléko do škol pak všech 28. Ovoce a zelenina se tak v loňském roce dostala k přibližně 11,7 milionu dětí, mléko ke zhruba 20 milionům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek