Tři mýty o EU: Nezakáže vysavače, igelitky ani hranolky


Tereza Chlebounová, Euroskop, 15. 8. 2017

Zakáže Evropská unie výkonné vysavače? Budete si kvůli EU muset odpustit smažené hranolky? A povolí vám Brusel pouze dvě igelitky týdně? Tři „euromýty“ posledních měsíců uvádíme na Euroskopu na pravou míru.

Mýtus 1: Evropská unie zakáže výkonné vysavače

Evropská unie nemá v úmyslu zakazovat výkonné vysavače, chce pouze omezit ty, které jsou neúsporné. Podle údajů Evropské komise může EU do roku 2020 používáním efektivnějších vysavačů ušetřit 20 TWh elektrické energie ročně, což představuje přibližně spotřebu domácností v celé Belgii. Zároveň se tím sníží emise oxidu uhličitého o zhruba 6 milionů tun.

Od letošního září se proto podle nařízení Evropské komise budou moct prodávat pouze vysavače s roční spotřebou energie maximálně 43 kWh ročně a příkonem menším než 900 W. Od září 2016 již proběhla první fáze nařízení, kdy přístroje musely splňovat maximální hodnoty 62 kWh ročně a příkon do 1600 W. Vysavače nesplňující udané limity se budou už pouze doprodávat.

EU prosazuje efektivnější vysavače

EU prosazuje vysavače, které spotřebují méně energie, ty ale nemusí být méně výkonné. Zdroj: Pixabay

Neznamená to ale, že by se obyvatelé EU museli spokojit s horšími vysavači. Vysoký příkon totiž nezajišťuje vysokou účinnost přístroje, udává vlastně jen spotřebu energie. Mnohem důležitější hodnotou než příkon je pro výkonnost vysavače sací výkon, který nařízení nijak neomezuje. Změny se navíc nevztahují na robotické vysavače, vysavače pro mokré a suché čištění nebo průmyslové a venkovní vysavače.

Více informací o nařízení naleznete zde.

Mýtus 2: Evropská unie chce zakázat hranolky, chleba a kávu

Výše uvedené potraviny Evropská komise rozhodně nemá v úmyslu zakázat, vypracovala pouze návrh, jehož cílem je omezit v nich výskyt rakovinotvorné látky akrylamid. Ta vzniká v potravinách s obsahem sacharidů a škrobu při tepelné úpravě nad 120 stupňů Celsia.

Zároveň se Komise snaží zvýšit povědomí o tom, jak akrylamid vzniká. Spotřebitelé s ním totiž mohou přijít do kontaktu nejen v průmyslově zpracovaných potravinách, ale také při domácí přípravě jídel, například pokud připálí topinku nebo smaží hranolky nad 175°C.

Hranolky se budou v EU vyrábět i nadále, pouze bezpečněji

Hranolky se budou v EU vyrábět i nadále, pouze bezpečnějším způsobem. Zdroj: ČTK

Pokud návrh schválí Rada a Evropský parlament, provozovatelé potravinářských podniků budou muset používat bezpečnější způsoby přípravy. V případě hranolek by to například znamenalo smažit je delší dobu při nižší teplotě, Evropané o ně ale rozhodně nepřijdou.

Více informací naleznete zde.

Mýtus 3: Evropská unie nám povolí jen dvě igelitky týdně

V Evropské unii se ročně spotřebuje kolem 100 miliard plastových tašek, podle údajů ministerstva životního prostředí dnes připadá na jednoho Evropana zhruba 300 tašek ročně, to znamená téměř jedna taška na den. Množství igelitu znečišťuje přírodu, hromadí se jako odpad zejména v mořích a jeho rozklad trvá i desítky let.

Členské státy včetně České republiky se proto rozhodly spotřebu igelitek snížit prostřednictvím evropské směrnice. Státy si mohly vybrat ze dvou možností, jak směrnici uvést do praxe. Buďto do konce příštího roku zajistit, že plastové tašky nebudou v prodejnách poskytovány zadarmo, nebo do konce roku 2019 snížit spotřebu tašek tak, že to vyjde na 90 tašek ročně na osobu, respektive zhruba dvě tašky týdně.

EU chce omezit nadužívání plastových tašek

Země EU se dohodly omezit nadužívání plastových tašek, Brusel ale neplánuje hlídat, zdali jste použili víc než dvě tašky týdně. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise.

Způsob, jak omezit spotřebu plastových tašek si volí každá členská země sama a lidé budou mít samozřejmě nadále možnost zakoupit si tolik tašek, kolik budou chtít. Cílem je omezení celkové spotřeby.

Směrnice se navíc nevztahuje na tenké igelitové sáčky používané například na pečivo, zeleninu nebo masné výrobky. Změny se navíc českých spotřebitelů dotknou pouze minimálně, protože mnoho obchodních řetězců již plastové tašky zdarma nenabízí.

Znění směrnice naleznete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek