Evropský sbor solidarity spustil první projekt v Itálii


Tereza Chlebounová, Euroskop, Evropská komise 18. 8. 2017

Evropský sbor solidarity zahájil svůj první projekt. Skupina evropských dobrovolníků ve čtvrtek dorazila do italského města Norcia, kde bude pomáhat s odstraňováním následků silných zemětřesení, která region zasáhla v loňském roce. Další dva podobné projekty odstartují v září.

Do italského města Norcia tento týden dorazila skupina 16 dobrovolníků z Evropského sboru solidarity pocházejících z Rakouska, Francie, Řecka, Maďarska, Portugalska a Španělska. Zapojí se zde do projektu „Evropská mládež pro Norcii“, který má místní komunitě pomoct s odstraňováním následků vážných zemětřesení, jež region zasáhla v loňském roce.

V srpnu 2016 došlo v blízkosti města Norcia k silnému zemětřesení, které v regionu způsobilo smrt 300 lidí a rozsáhlé škody místních měst. Obyvatelé Norcie naštěstí vyvázli bez smrtelných zranění, mnoho lidí ale muselo být vysídleno. V říjnu navíc město zasáhlo další velké zemětřesení, které město těžce poškodilo.

Dobrovolníci pomohou s opravou historických budov

Dobrovolníci se budou podílet na obnově historických budov, které byly zemětřeseními značně poničeny, včetně baziliky San Benedetto a kláštera benediktínů. Kromě toho budou spolupracovat s mladými i staršími obyvateli Norcie, pořádat semináře, venkovní aktivity a kulturní akce.

Projekt probíhá pod vedením italské organizace „Kora“ a je jedním ze tří projektů aktuálně vybraných pro činnosti Evropského sboru solidarity v italských regionech postižených zemětřeseními. V září se další dvě skupiny dobrovolníků zapojí do projektů pod vedením organizace „Arci Culture Solidari“ a města Pescara.

Obnova po zemětřeseních v Itálii

Odstraňování následků zemětřesení a obnova sociálních služeb pro místní komunitu jsou prvním úkolem členů Evropského sboru solidarity. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

„Není tomu ani rok, co předseda Komise Juncker oznámil svůj nápad vytvořit Evropský sbor solidarity, a tento sbor již funguje a poskytuje pomoc lidem, kteří ji potřebují. Norcia a její občané zakusili velké utrpení a já jsem hrdý na mladé Evropany, kteří prokazují solidaritu tím, že této komunitě pomáhají,“ řekl k tomu komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics.

„Mladí dobrovolníci svou činností, zejména při obnově historické baziliky San Benedetto, přispívají k vytváření kontinuity mezi evropskou minulostí a budoucností, což je významným příspěvkem pro Evropský rok kulturního dědictví,“ dodal komisař.

S následky zemětřesení bude sbor pomáhat do roku 2020

Vznik Evropského sboru solidarity ohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu o stavu Unie v září 2016 a jeho činnost byla zahájena 7. prosince 2016. Má umožnit mladým lidem zapojit se do projektů ve prospěch místní komunity po celé Evropě, získat nové zkušenosti a dovednosti a zlepšit tak své postavení na trhu práce.

Italským komunitám postiženým zemětřeseními bude pomáhat celkem 230 členů Evropského sboru solidarity, a to až do roku 2020. Na tyto projekty bylo vyčleněno 790 tisíc eur. Na období 2018 až 2020 získal Evropský sbor solidarity na svou činnost 341,5 milionu eur.

Více informací o Evropském sboru solidarity naleznete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek