V říjnu v EU skončí po téměř 50 letech cukerné kvóty


Libor Škácha, Euroskop, 15. 9. 2017

Evropská unie končí s regulací cukerného průmyslu. Hospodářská produkce cukru, doposud řízená Evropskou komisí, skončí k 30. září tohoto roku. Od 1. října tak nebude regulována jeho produkce, vývoz ani dovoz, které byly Komisí spravovány od konce 60. let. Liberalizace téměř pět desetiletí trvajícího období společně organizovaného trhu s cukrem však přináší i jisté otazníky. Jaká rizika jsou spojena se zrušením cukerných kvót a co mohou přinést?

Kvóty vznikly na konci 60. let. Každý stát Společenství měl stanovenou (maximální) kvótu pro produkci cukru. Regulace byla zavedena zejména v souvislosti se zachováním konkurenceschopnosti výrobců řepného cukru oproti výrobcům cukru třtinového.

Hlavním cílem celého systému bylo zaručit producentům řepného cukru příjem, zabezpečit soběstačnost v rámci jeho produkce a garantovat dostatečný odbyt v rámci Společenství. Cukr tak tradičně patří mezi nejsilněji regulované produkty v rámci Společné zemědělské politiky (SZP).


Poroste po zrušení kvót cukerná produkce?

Analytici upozorňují, že je možné, že po zrušení kvót cukerná produkce poroste. Napovídá tomu dění po odstranění kvót na produkci mléka v roce 2015, po kterém následoval prudký vzestup jeho produkce. Je však nutné dodat, že v tomto případě hrály roli i externí vlivy, jako např. sankce uvalené na Rusko či levná nafta.

Server Politico.eu k tomu uvádí, že: „to vedlo k prudkému snížení tržní ceny a tisíce farmářů byly nuceny své podnikání v zemědělství ukončit.“ Obavy z prudkého snížení cen tak jsou oprávněné, jelikož vznikne kompetitivnější prostředí, producenti budou chtít navýšit svou výrobu a zasycení trhu automaticky sníží tržní cenu cukru.

Změnu vítají především cukrovary

Říjnové zrušení regulace uvolní ruce obzvláště cukrovarům. Největší změna bude v tom, že si budou moci samy rozhodnout o množství vyrobeného a prodaného cukru. Většina významných producentů cukru hodlá využít skončení regulace a předpokládá navýšení produkce.

Pro Francii, jako největšího producenta cukru v Unii, některé odhady počítají s navýšením o 15 procent. Britský výrobce AB Sugar dokonce uvedl, že po 1. říjnu plánuje navýšit výrobu „až o 50 procent“.

Obavy zemědělců

U některých zemědělců panují obavy především z možného poklesu cen, nejistoty a přesunu výroby do jiných zemí. A to zejména v případě, kdy by ceny cukrové řepy byly příliš nízké. Pěstování řepy by se v takovém případě zemědělcům nemuselo vyplatit a produkce by se mohla přesunout do zemí s nižšími náklady.

Na základě zkušeností se zrušením kvót na mléko Unijní orgány přijaly opatření, která mají zmírnit či omezit dopady spojené se zrušením kvót. Členským státům budou povoleny určité subvence či podpora cukerného průmyslu. Ty budou moci být aplikovány pro případ, kdy by hrozily případné šoky či (cenové) turbulence na trhu s cukrem.

Někteří analytici však obavy mírní. Ruud Schers, analytik zabývající se cukerným průmyslem, uvádí, že sektory pro výrobu mléka a cukru „jsou nesrovnatelné a že tržní turbulence v případě cukru by neměly být tak silné, jako tomu bylo v případě mléka“.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek