Komise: EU se má soustředit na digitální a čisté technologie


Euroskop, čtk, 18. 9. 2017

Důraz na digitální a čisté technologie a na modernizace klade inovovaná strategie průmyslové politiky EU, kterou dnes novinářům představila Evropská komise. Její součástí budou letos na podzim například i nová opatření o oběhovém hospodářství či zpřísnění emisních norem CO2 pro osobní auta a lehká užitková vozidla.

„Mnoho evropských průmyslových odvětví stojí před zásadní změnou,“ upozornila dnes Elżbieta Bieńkowská, komisařka EU pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední firmy.

Místopředseda Komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen míní, že technologické změny, přesměrování investic do výzkumu na inovativní podnikatelské nápady a udržením vedoucí pozice v oblasti nízkouhlíkového hospodářství se Evropě „podaří připravit půdu pro vznik inteligentního, inovativního a udržitelného průmyslu“.

Strategie posílí kybernetickou bezpečnost

Větší důraz na evropský průmysl, který v EU dává práci 32 milionům lidí a znamená dvě třetiny vývozu, zmínil minulý týden předseda Komise Jean-Claude Juncker ve svém projevu o stavu unie v europarlamentu. Budoucnost evropského průmyslu bude záviset na jeho schopnosti neustále se přizpůsobovat, inovovat a investovat do nových technologií a změn, které přinese širší využití digitalizace a přechod na nízkouhlíkové a oběhové hospodářství, míní Komise.

Mezi jejími nejnovějšími návrhy tak nechybí kroky k posílení kybernetické bezpečnosti, například vytvoření evropského výzkumného a odborného střediska pro tuto oblast. Podpořit by mělo zavádění technologických a průmyslových kapacit. Vzniknout má také společný systém certifikace produktů a služeb, uznávaný ve všech členských zemích EU. Usnadnit by se mělo přeshraniční předávání dat, která nemají charakter osobních údajů.

Komise chce čistý a udržitelný průmysl

Na podzim plánuje Komise přijít s novou strategií pro plasty a s opatřením na „zdokonalení produkce obnovitelných biologických zdrojů a jejich přeměně na biologický materiál a bioenergii“.

Na podzim také budou zveřejněny návrhy týkající se čisté mobility – včetně zpřísnění norem emisí CO2 z osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel nebo plánu na vytvoření infrastruktury pro alternativní paliva, například pro dobíjení elektromobilů.

Součástí strategie jsou i minulý týden zveřejněné návrhy na prověřování přímých zahraničních investic a vyváženost a progresivitu evropské obchodní politiky. Komise také plánuje přijít s iniciativami, které by měly zlepšit zadávání veřejných zakázek v EU nebo modernizovat rámec ochrany duševního vlastnictví a patentů v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek