Fotbal v hledáčku vyšetřovacího výboru Evropského parlamentu


Petr Pospíšil, Euroskop, 4.10.2017

Kauzy spojené s předními fotbalovými hvězdami Lionelem Messim a Christianem Ronaldem upoutaly v nedávné době pozornost světových médií. Potřebu řešit problematiku daňových úniků a boje proti praní špinavých peněz v profesionálním fotbale uznal i Evropský parlament, jehož vyšetřovací výbor „PANA“ 26. září uspořádal veřejné slyšení s představiteli fotbalových asociací FIFA a UEFA.

Téma daňových úniků a podezřelých finančních transferů ve vrcholovém fotbale se výrazněji projevilo v loňském roce, v souvislosti s tzv. aférou „Football Leaks“, jejíž název odkazoval na stejnojmennou internetovou stránku shromažďující a publikující údaje o fotbalovém businessu. Portál Football Leaks od roku 2016 navázal spolupráci s německým magazínem Der Siegel a investigativně-žurnalistickým projektem European Investigative Collaborations.

Na půdě Evropského parlamentu při veřejném slyšení vystoupil Merijn Rengers, nizozemský investigativní novinář zastupující projekt, a představil europoslancům jeho hlavní závěry. „Zjistili jsme, že největší kluby, nejbohatší hráči i největší agenti skoro všichni využívají systémy, aby skryly své příjmy před daňovými úřady,“ uvedl. Pochybná praxe je dle jeho slov „rozšířená jako epidemie“.

Lionel Messi
Útočník Barcelony Lionel Messi byl odsouzený za daňové úniky. Zdroj: ČTK.

Případy, jako Lionel Messi (uznán vinným za daňové úniky dosahující výše 4,1 milionu eur) či Christiano Ronaldo (obviněn z téhož činu ve výši 14,7 milionu eur) tak představují pouze vrcholek ledovce.

Kritizovány daňové úniky, přestupy i financování klubů

Předmětem kritiky poslanců byly zejména neprůhledný systém finančních transakcí bez řádného odvodu daní, problematické přestupy hráčů za vysoké přestupové částky či kontroverzní způsoby financování fotbalových klubů. „Ve sportu se točí spousta peněz a ve fotbale obzvlášť. Je zřejmé, že existují sofistikované způsoby jak se vyhnout daním,“ komentoval slyšení český europoslanec Petr Ježek (ALDE).

„Ohromné nejsou jenom částky peněz, ale velice rozsáhlé jsou i sítě, které umožňují převádět různé fondy různými pokoutnými způsoby do daňových rájů,“ doplnil ho španělský socialista Juan Fernando López Aguilar.

Reakce představitelů fotbalových asociací byla neuspokojivá

Ačkoli zástupci fotbalových asociací vyjádřili přesvědčení, že v důsledku podobných kauz dochází ke zhoršení společenské prestiže fotbalu, jednání hráčů explicitně neodsoudili. Předseda výboru PANA Werner Langen jejich reakce označil za nedostatečné – s ohledem na hodnocení současného stavu a možností jeho zlepšení.

Europoslanec Petr Ježek
Český europoslanec Petr Ježek při veřejném slyšení vyšetřovacího výboru PANA. Zdroj: Evropský parlament.

Představitelé předvolaných institucí, Kimberley Morrisová a Julien Zylberstein, sice popsali vlastní mechanismus, kterým světové a evropské fotbalové asociace monitorují dodržování právních předpisů; Petr Ježek ovšem o funkčnosti seberegulačních opatření vyjádřil značné pochybnosti.

Petr Ježek bude spolutvůrcem shrnující zprávy

Vyšetřovací výbor PANA v nadcházející době projedná shrnující zprávu, jež bude do konce tohoto roku předmětem hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu. Zpracováním této zprávy jsou pověřeni český europoslanec Petr Ježek a jeho dánský protějšek Jepp Kofod. Součástí zprávy mají být i návrhy opatření, která by měla tzv. „daňovým faulům“ udělit pomyslnou červenou kartu.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek