King: EU musí být s kolapsem IS připravena na návrat bojovníků


Euroskop, čtk, Evropská komise, 18. 10. 2017

Evropská unie musí být s nastávajícím kolapsem Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku připravena na návraty svých občanů, kteří působili v jeho řadách. Novinářům to dnes řekl evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King. Evropská komise dnes o terorismu diskutovala v souvislosti s 11. zprávou o fungování bezpečnostní unie, kterou představila spolu s plánem, jak lépe bránit občany EU před teroristickými hrozbami.

King dnes připomněl, že právě kvůli fenoménu takzvaných „zahraničních bojovníků“ v řadách IS už Unie zlepšuje kontroly na svých vnějších hranicích i zpravodajskou výměnu mezi tajnými službami a bezpečnostními složkami členských zemí. „Musíme vědět, když tito lidé přijíždí. Pokud páchali zločiny, je třeba, aby se s nimi vypořádala trestní spravedlnost,“ řekl před novináři King.

Jak IS v Sýrii a Iráku „ztrácí půdu pod nohama“, přesouvají se podle něj přeživší bojovníci této teroristické organizace především do dalších zemí, kde mají pocit, že mohou ve svém boji pokračovat. EU proto také zesiluje bezpečnostní spolupráci se zeměmi ve svém sousedství, pro které by tito lidé mohli představovat bezpečnostní riziko.

Přípravě EU na „pád chalifátu“ věnuje Komise podle Kinga velkou pozornost. Komisař zdůraznil potřebu výměny zkušeností mezi členskými zeměmi v tom, jak řešit právě nejen možné bezpečnostní důsledky, ale také „širší sociální výzvu deradikalizace lidí, kteří byli pod kontrolou IS“.

Země získají prostředky na ochranu veřejných prostranství

Nedávné útoky v Barceloně, Londýně, Manchesteru a Stockholmu ukázaly, že se teroristé stále více zaměřují na veřejné prostory s velkou koncentrací lidí. Komise chce proto zvýšit pomoc členským zemím například při ochraně veřejných prostranství jako jsou letiště, nákupní střediska či koncertní haly.

Města například budou moci od příštího roku čerpat z dodatečných sto milionů eur (asi 2,7 miliardy Kč) na projekty k lepší ochraně veřejného prostoru z unijního fondu pro vnitřní bezpečnost. Ten už nyní poskytuje 18,5 milionů eur (asi 500 milionů Kč).

Komise také příští rok plánuje přijít s pokyny, jak řešit nejrůznější otázky ochrany veřejných prostor i rychlého šíření potřebných informací. Slibuje zřídit fórum sloužící k diskusi odborníků o postupech, které je možné účinně použít, a také zlepšit spolupráci mezi soukromým a veřejným sektorem.

Europol má posílit spolupráci s Alžírskem, Egyptem či Tureckem

Komise dnes rovněž navrhla plán na zvýšení připravenosti, odolnosti a koordinace na úrovni EU v případě útoků s použitím chemických, biologických, radiologických a jaderných látek, i když je pravděpodobnost takových útoků nízká.

Komise představila také doporučení, jak zamezit přístupu teroristů k látkám používaným ke zhotovování podomácku vyrobených výbušnin i přístupu k finančním prostředkům v jiných státech EU.

Kromě toho vyzvala Komise k posílení spolupráce EU s třetími zeměmi v oblasti boje proti terorismu a další závažné nadnárodní trestné činnosti, navrhla například zahájit jednání o dohodách o předávání osobních údajů mezi Europolem a zeměmi jako Alžírsko, Egypt, Izrael, Libanon, Maroko nebo Turecko. Doporučila také, aby Unie zahájila s Kanadou jednání o revidované dohodě o jmenné evidenci cestujících.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek