Europoslanci požadují snížení ceny mezinárodních hovorů


Tereza Chlebounová, Euroskop, 25. 10. 2017

Po zrušení poplatků za roaming přišli poslanci Evropského parlamentu s návrhem na snížení cen mezinárodních hovorů, které jsou v současnosti výrazně vyšší než volání v zahraničí. Návrh tvoří součást telekomunikačního balíčku, který má především přitáhnout nové investice do rychlých internetových sítí.

Od letošního června byly v rámci EU zrušeny příplatky za roaming a obyvatelé členských států tak během cestování mohou volat, posílat zprávy a využívat mobilní data za stejnou cenu jako doma. Pokud ale volají z domovské země do zahraničí (na zahraniční telefonní číslo), vztahují se na takovýto mezinárodní hovor stále vysoké poplatky v řádu až několika desítek korun za minutu.

Poslanci Evropského parlamentu z výborů pro průmysl a pro vnitřní trh proto navrhují změny, které by ceny hovorů do zahraničí v rámci EU stlačily dolů. „Konec roamingu je velké vítězství, ale nechceme se zastavovat v půli cesty. Musíme napravit absurdní situaci, kdy je roamingové volání levnější než domácí hovory,“ uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která se problematikou zabývá v rámci výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Poslanci chtějí určit strop poplatků za hovory do zahraničí

Už loni vyzvalo podle serveru Euractiv.com 156 poslanců z různých politických frakcí Evropskou komisi, aby se zabývala nepřiměřeně vysokými poplatky za volání a posílání zpráv do jiných zemí EU. Zatímco ceny volání se během posledních dvou dekád obecně snižují, poplatky za hovory do zahraničí zůstávají vysoké.

Europoslanci přijali v pondělí 2. října stanovisko, podle nějž by volání z mobilního telefonu i z pevné linky do jiného státu EU nemělo být nepřiměřeně dražší než volání v rámci daného státu. Požadují, aby byla stanovena nejvyšší možná hranice, kterou by poplatky za mezinárodní hovory nesměly přesáhnout. Postupují tak obdobně jako při procesu odstraňování poplatků za roaming, které byly postupně snižovány až do jejich úplného zrušení.

Návrh na určení stropu cen volání do zahraničí je součástí telekomunikačního balíčku, jehož cílem má být mimo jiné podpora investic do vysokokapacitních sítí včetně 5G, k nimž by měli mít občané EU snadnější přístup, lepší využití rozhlasových frekvencí nebo zlepšení ochrany spotřebitelů.

Podle firem je regulace zbytečným zásahem do fungování trhu

Na začátku října europoslanci návrh schválili v prvním čtení a finální podobu textu nyní budou projednávat s Radou EU. Aby mohl vstoupit v platnost, musejí s ním souhlasit členské státy, Evropský parlament a Evropská komise.

Europoslanci podle serveru Euractiv argumentují tím, že poplatky neodrážejí skutečnou cenu mezinárodních hovorů a zpráv a že jejich snížení představuje další krok k vytvoření jednotného telekomunikačního trhu.

Server Euractiv ale upozorňuje, že snahy o zastropování cen mezinárodních hovorů narazí pravděpodobně na tvrdý odpor telekomunikačních firem. Ty tvrdí, že podobné regulace by představovaly příliš invazivní zásah do fungování trhu. Regulace je navíc podle nich zbytečná, protože obyvatelé EU čím dál častěji využívají online služeb jako je Skype nebo WhatsApp, které umožňují volání a posílání zpráv do zahraničí zdarma, stačí mít přístup k internetu.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek