Glyfosát může způsobit rakovinu, europoslanci ho chtějí zakázat


Tereza Chlebounová, Euroskop, 30. 10. 2017

Poslanci Evropského parlamentu schválili v úterý na svém plenárním zasedání ve Štrasburku nezávaznou rezoluci, ve které odmítají prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát o dalších deset let. Požadují, aby se užití tohoto prostředku pro hubení plevele postupně omezovalo a do konce roku 2022 bylo zakázáno. Co nejdříve chtějí zakázat po celé Evropě používání glyfosátu na veřejných prostranstvích, zejména parcích, zahradách či hřištích, a také před sklizní.

Glyfosát je chemická látka, která je součástí některých přípravků na odstraňování plevele, například hojně používaného herbicidu Roundup společnosti Monsanto. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je pravděpodobně karcinogenní, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) jej ale považují za neškodný.

Evropská komise původně navrhla prodloužit licenci glyfosátu o dalších deset let. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale po hlasování europoslanců uvedl, že by se licence mohla prodloužit pouze o pět až sedm let.

Ve středu měla o prodloužení licence hlasovat expertní skupina složená ze zástupců členských států EU, ta ale rozhodnutí zatím odložila. Konečné rozhodnutí přísluší Evropské komisi a členským zemím. Pokud nedojde k obnovení licence, vyprší její platnost v polovině prosince tohoto roku.

Rezoluce reaguje na petici občanů EU za zákaz glyfosátu

„Je to poprvé v historii, kdy Evropský parlament či jakýkoli orgán tohoto typu řekl, že je potřeba s používáním této látky skončit,“ řekl ČTK a ČRo po hlasování europoslanec Pavel Poc, který se problematice glyfosátu dlouhodobě věnuje a je autorem námitky k návrhu Evropské komise o prodloužení licence. Schválená rezoluce není závazná, podle Poce je ale důležitým signálem vůči členským státům, které podle něj odmítají demokratickou kontrolu nad autorizací chemických látek.

Poc námitkou k návrhu Komise reagoval na Evropskou občanskou iniciativu požadující „Zákaz glyfosátu a ochranu lidí a životního prostředí před toxickými pesticidy“, kterou podepsalo více než 1,3 milionů Evropanů. „Už to samo o sobě by měl být pro Komisi důvod celou záležitost znovu a důkladně prošetřit a navrhnout takový text, který by měl u členských států šanci získat kvalifikovanou většinu,“ uvedl Poc v tiskové zprávě.

Zákaz glyfosátu podporují podle serveru Politico.eu především Francie, Itálie, Belgie či Rakousko. Celkem 16 zemí v čele s Británií se ale podle serveru Euractiv.com staví proti. Patří mezi ně i Česká republika, která v minulosti vždy hlasovala pro prodloužení licence. Německo a Portugalsko se zatím nepřiklonily ani na jednu stranu.

Dopady zákazu glyfosátu jsou zatím nejasné

Úplný zákaz glyfosátu by podle Poce neměl na zemědělce příliš velký dopad. „Glyfosát je skutečně nezbytný pouze v případě pěstování geneticky modifikovaných organismů nebo rostlin, které jsou modifikovány pro toleranci vůči glyfosátu. Žádná taková plodina, pokud vím, není v tuto chvíli v Evropské unii autorizována,“ řekl český europoslanec. Připustil, že výhodou glyfosátu je, že je univerzální. „Ale pro každý typ toho použití lze najít alternativu,“ dodal Poc.

Podle serveru Politico nicméně existují obavy, že zemědělci nemají k dispozici dostatečně levný a srovnatelně účinný prostředek na hubení plevele a zákaz glyfosátu by je proto citelně zasáhlo. Jak informoval server Euractiv.com, podle některých poslanců bude velmi obtížné najít adekvátní náhradu dříve než za pět let.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek