Evropský sbor solidarity slaví jeden rok od svého vzniku


Petr Pospíšil, Euroskop, Evropská komise, 8.12.2017

Před rokem, 7. prosince 2016, Evropská komise zahájila činnost Evropského sboru solidarity. Cílem programu je osobní rozvoj mladých lidí a jejich aktivní zapojení do společnosti prostřednictvím praktických stáží založených na solidaritě. Jak se za rok program rozvinul a jaké ambice má pro blízkou i vzdálenější budoucnost, a do jaké míry se jej účastní čeští dobrovolníci?

Iniciativa byla poprvé zmíněna předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v září loňského roku v jeho každoroční Zprávě o stavu Unie. Po prosincovém oficiálním zahájení internetové registrace následovala fáze výběru dobrovolníků pro přihlášené organizace.

Jeden rok po zahájení činnosti Evropského sboru solidarity již mnoho mladých lidí mění svět k lepšímu a přináší pomoc a naději těm, kdo je potřebují. Aby se přínos tohoto sboru mohl plně projevit v praxi, je nyní potřeba urychleně přijmout příslušné právní předpisy a schválit rozpočet na nadcházející roky,“ hodnotí program komisař pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics.

Dobrovolníci pomáhají odstraňovat následky zemětřesení v Itálii

V srpnu letošního roku přijela skupina dobrovolníků z řad tohoto sboru do italského města Norcia, aby tam pomohli s odstraňováním následků a obnovou sociálních služeb pro místní komunitu, která byla postižena vážnými zemětřeseními, jež tento region zasáhla v loňském roce. Celkem 230 členů Evropského sboru solidarity bude až do roku 2020 pomáhat italským komunitám postiženým zemětřeseními.

Jiní členové sboru solidarity pracují, mimo jiné, s mladými lidmi ze znevýhodněného prostředí nebo se zvláštními potřebami, s uprchlíky či seniory, a to od nizozemského Rotterdamu až po portugalské Aveiro a na mnoha dalších místech v Evropě.


Graf zobrazující počet zaregistrovaných zájemců o zapojení do Evropského sboru solidarity (data k 5.12.2017). Údaje pro Českou republiku jsou vyznačeny červeným rámečkem. Zdroj: Evropská komise.

Prvním krokem k účasti v některém z projektů v rámci programu Evropského sboru solidarity je již zmíněná registrace prostřednictvím internetového registračního portálu. Dosud se takto zaregistrovalo necelých 43 tisíc mladých Evropanů. V České republice se zaregistrovalo 517 osob.


Graf zobrazuje: v levé části počet přijatých dobrovolníků ze zahraničí (v rámci Evropského sboru solidarity), v pravé části počet vyslaných dobrovolníků z dané země do zahraničí (data k 5.12.2017). Údaje pro Českou republiku jsou vyznačeny červeným rámečkem. Zdroj: Evropská komise.

Z celkového množství registrovaných osob již bylo 2166 přiděleno k některé z 1434 organizací, které realizaci dobrovolnických programů zprostředkovávají. Do České republiky bylo ze zahraničí prostřednictvím Evropského sboru solidarity vysláno 72 osob a opačným směrem putovalo 56 mladých Čechů.

Cílem je do roku 2020 dosáhnout 100 tisíc členů Evropského sboru solidarity

Na konci května Komise předložila návrh nařízení, jež dává Evropskému sboru solidarity pevný právní základ a v němž se na sbor vyčleňuje 341,5 milionu eur na období 2018 až 2020. Komise také navrhla poskytnout mladým lidem širší škálu příležitostí. Kromě toho, že zprostředkovává dobrovolnické činnosti, stáže a pracovní umístění, bude Evropský sbor solidarity napříště také poskytovat prostor k tomu, aby účastníci realizovali vlastní solidární projekty nebo aby se k dobrovolnické činnosti (v rámci sboru) přihlásili jako skupina.

Cílem Evropského sboru solidarity je dosáhnout do roku 2020 hranice 100 tisíc mladých účastníků. Předseda Komise Juncker je ovšem ve střednědobých vyhlídkách ještě optimističtější – vedoucí představitele EU při příležitosti sociálního summitu v Göteborgu vyzval k dosažení cíle zapojit do Evropského sboru solidarity 1,5 milionu mladých lidí do roku 2025, což by na období 2021 až 2027 vyžadovalo rozpočet ve výši 6 miliard eur.

Více informací o Evropském sboru solidarity (včetně odkazu na registrační formulář), naleznete zde či v našem článku zveřejněném na Euroskopu.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek