ČR se zúčastní 3 projektů posílené spolupráce v obraně (PESCO)


Tereza Chlebounová, Euroskop, čtk, 12. 12. 2017

Ministři zahraničí 25 členských států Evropské unie v pondělí 11. prosince potvrdili vznik stálé spolupráce v obranné oblasti (PESCO). Zveřejněno bylo také prvních 17 projektů, do kterých se státy společně pustí. Česká republika se hodlá zapojit do tří z nich. Finální rozhodnutí o spuštění PESCO by mělo padnout na čtvrtečním summitu předsedů států a vlád Evropské unie.

Podle serveru Politico.eu bylo původně předloženo přes 50 projektů, ze kterých členské státy a Evropská obranná agentura vybraly prvních 17. Jedná se o projekty zaměřené na výcvik, rozvoj kapacit nebo akceschopnost obranných sil. Česká republika se má podle informací ČTK zapojit celkem do tří z nich.

ČR podpoří snazší přesuny vojsk či rozvoj vojenského zdravotnictví

Zúčastnit se Česko hodlá projektu s názvem „Zjednodušení a sjednocení postupů přeshraničního pohybu vojenských jednotek“, který diplomaté popisují jako „vojenský Schengen“. Jeho cílem je zjednodušit přesuny vojsk napříč Evropou. Po zjednodušení přesunů vojsk napříč Evropou volá také NATO, které v této věci hodlá s EU úzce spolupracovat. Tématem se zabývali představitelé obou celků na schůzce minulý týden.

Projekt na snazší přesuny vojsk, se kterým přišlo Nizozemsko, má podle serveru Politico také největší podporu; zapojit se do něj chce 22 zemí a Evropská komise už připravila příslušný návrh.

Dalším projektem s českou účastí bude rozvoj schopností v oblasti vojenského zdravotnictví a projekt, jehož cílem je založení školicího centra pro evropské výcvikové mise. Jako pozorovatel se ČR hodlá účastnit dalších pěti projektů, například snahy zvýšit možnosti vedení operací krizového managementu či projektu nového bojového vozidla pěchoty, nebo Slovenskem vedeného projektu „Schopnost nepřímé palebné podpory“.

Stálé spolupráce v obranné oblasti se zúčastní 25 států EU

Stálé spolupráce v obranné oblasti (PESCO) se účastní 25 států EU, mimo zatím zůstává Malta, Dánsko a odcházející Británie. Zdroj: Evropská obranná agentura

PESCO může pomoci českému obrannému průmyslu

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí končící české vlády, vnímá zahájení PESCO také jako příležitost pro český obranný průmysl. „Jsme opravdu na začátku, dejme si trochu času na to, abychom zjistili, co je v tom pro nás nejlepší,“ podotkl v Bruselu. Právě nyní podle Zaorálka nastává chvíle hledání, jak se český zbrojní průmysl do evropských plánů zapojí, což se v minulosti nepříliš dařilo.

„Teď se to dá zkusit a máme pro to daleko lepší podmínky než dříve. Vítám PESCO také jako šanci pro českou ekonomiku, český průmysl,“ uvedl Zaorálek. Ocenil, že české ministerstvo obrany konkrétní projekty aktivně hledá a předkládá. Zaorálkovým nástupcem ve funkci bude dosavadní ministr obrany Martin Stropnický.

Možnost stálé spolupráce přinesla Lisabonská smlouva

Pondělní krok ministrů zahraničí uvítal šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůraznil, že Evropa se při své obraně nemá a nesmí spoléhat na druhé. „V červnu jsem říkal, že je třeba probudit ‚Šípkovou Růženku‘ lisabonské smlouvy – stálou posílenou spolupráci. O půl roku později se to děje,“ poznamenal.

S možností stálé spolupráce několika členských států unie v oblasti obrany a bezpečnosti a obranné politiky počítá už lisabonská smlouva. Stálý rámec umožňuje zemím, které to chtějí a mohou udělat, aby společně rozvíjely obranné schopnosti, investovaly do společných projektů nebo posílily operační připravenost a příspěvky svých ozbrojených sil.

Impulzem bylo rozhodnutí Británie odejít z EU

Reálně ale země EU dlouhou dobu nic konkrétního nepodnikaly. Změna přišla až s rozhodnutím Británie unii opustit, přesto se pohledy významných unijních hráčů na konkrétní podobu obranné spolupráce lišily. Francie, která nese tíhu unijních operací například v Africe, prosazovala těsnější a účinnější kooperaci menší skupiny vojensky schopnějších členů EU. Naproti tomu Německo zdůrazňovalo význam co nejširšího zapojení zemí bloku.

Výsledkem je kompromis, na kterém se v polovině listopadu shodlo 23 zemí, další dvě – Irsko a Portugalsko – se od té doby rozhodly připojit. Mimo PESCO tak nyní kromě Britů, kteří Unii opouštějí, zůstává jen Dánsko a Malta.

PESCO ještě musí schválit šéfové států a vlád EU

Mezi závazky, které na sebe země svou účastí v PESCO berou, patří pravidelné zvyšování výdajů na obranu „v reálném vyjádření“. Mnozí z účastníků nyní vznikající unijní spolupráce jsou zároveň členy Severoatlantické aliance, kde je zvyšování obranných výdajů také prioritní záležitostí.

Finální zelenou by měli unijní posílené spolupráci v obraně dát ve čtvrtek šéfové států a vlád zemí Evropské unie na své poslední letošní schůzce. Summit se bude obranné spolupráci věnovat ve čtvrtek. Podle návrhu závěrů schůzky, které má ČTK k dispozici, zdůrazní potřebu první soubor konkrétních projektů rychle uvést v život. Summit také vyzve k rychlému zřízení Evropského obranného fondu a průmyslového rozvojového programu tak, aby první projekty mohl financovat v roce 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek