Česko podporuje rozšíření programu Erasmus+ na středoškoláky


Úřad vlády, 14. 2. 2018

V rámci čtvrtečního zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport v části vzdělávání bude vedena politická diskuse ministrů na téma „Střednědobé hodnocení programu Erasmus+ a jeho budoucí orientace“ vycházející z otázek bulharského předsednictví EU a ze Zprávy Komise o hodnocení programu Erasmus+ na období 2014–2020 v polovině období. Debata se zaměří na to, jak povzbudit k účasti zájemce z méně rozvinutých regionů a jak zlepšit synergii mezi programem Erasmus+ a ostatními programy. Lze očekávat, že se ministři vyjádří i k budoucnosti programu Erasmus+.

Diskuse a závěry z ní jsou prvním vstupem do debaty o nastavení parametrů programu následujícího po Erasmu+ v dalším víceletém finančním rámci (2021-27). Lze předpokládat, že vzhledem k velké popularitě tohoto programu a jeho všeobecné podpoře bude panovat mezi ministry shoda na nutnosti program nadále posilovat, a to zejména finančně.

V oblasti vzdělávání se v poslední době výrazně profiluje Francie, která nedávno slovy prezidenta Emmanuela Macrona představila svojí vizi budoucnosti vzdělávání EU. Ta zahrnuje značně ambiciózní cíle, jakými jsou například vytvoření sítě evropských univerzit, či dvojjazyčnost alespoň poloviny mladých lidí do roku 2025, ale i značné posílení programu Erasmus+. Komise pohled Francie sdílí a z velké části jej vzala jako svůj. Otázkou zatím je pozice ostatních členských států k takto zásadním iniciativám z pera Komise.

Erasmus diplom

Ministři zemí EU budou na čtvrteční schůzce hledat cesty, jak podpořit zájemce o výměnné studentské pobyty v rámci programu Erasmus+ z méně rozvinutých regionů. Zdroj: Evropská komise

Česko podporuje rozšiřování programu

Česko oceňuje, že budoucnost projektu Erasmus+ se dostala na program jednání. Vláda se domnívá, že by mělo dojít k dalšímu posílení programu Erasmus+ a nástupnického programu po roce 2020. V otázce financování programu je Česko z důvodu dosud se neexistující pozice k dalšímu víceletému rozpočtu Unie drženlivější, byť lze předpokládat podporu pro posílení financování. Důležitá je také uživatelská přívětivost programu a nenáročná administrativní stránka, které umožní větší účast.

Česko také podporuje další výrazné rozšiřování Erasmu+ na studenty středních škol, studenty v odborném vzdělávání či účastníky kurzů dalšího vzdělávání, rovněž budeme podporovat zapojení neformálního vzdělávání a programy pro mládež.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek