Lídři 27 zemí EU debatují o budoucím víceletém rozpočtu EU


Euroskop, 23. 2. 2018

Pro vyšší příspěvky členských zemí do rozpočtu Evropské unie po roce 2020 se před začátkem neformálního summitu v Bruselu vyslovil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Premiéři a prezidenti 27 zemí EU dnes absolvují první orientační diskusi o dlouhodobém rozpočtu společenství po roce 2020.

„Myslím, že pokud chceme mít nové politiky a nemůžeme redukovat ty staré, tak země budou muset platit víc,“ podotkl Juncker při příchodu na summit. Právě jeho Evropská komise chce počátkem května, také na základě dnešní premiérské a prezidentské debaty, představit první návrh podoby unijních financí pro roky 2021 až 2027.

Po brexitu klesnou roční příjmy rozpočtu EU až o 13 miliard

Britský odchod z unie na jaře 2019 bude znamenat každoroční propad příjmů rozpočtu možná až o 13 miliard eur (325 miliard Kč), který – jak už dříve upozornil komisař pro rozpočet Günther Oettinger – nepůjde „zalepit“ jen úsporami.

Čistí plátci, tedy země, které do rozpočtu EU odvedou více, než z něj mohou vyčerpat, však zvýšení rozpočtu odmítají. Nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby možnému zvýšení odvodů do rozpočtu zabránil. Podobný názor zastává i jeho dánský protějšek Lars Lökke Rasmussen. „Vycházíme z toho, že musíme udržet rozpočet do jednoho procenta hrubého národního produktu,“ řekl Rasmussen.

Rozpočet se bude soustředit na nové výzvy

Unie chce přitom udržet či co nejméně snižovat tradiční výdaje jako je společná zemědělská politika či strukturální fondy. Navíc se hodlá soustředit i na „nové výzvy“, tedy řešení migrační problematiky, na lepší ochranu vnější hranice či společnou obrannou politiku.

Premiér Andrej Babiš po příchodu na summit novinářům řekl, že Česká republika si chce sama rozhodovat o čerpání z kohezních fondů unie. Souhlasí s tím, že na počátku musí být stanoveny podmínky čerpání, ale poté by využívání fondů mělo být věcí Prahy. „O to více, že těch peněz bude stále méně a ten rozdíl mezi příjmem a výdajem nebude až zase tak veliký,“ uvedl s odkazem na výpadky britských příspěvků.

Premiér prohlásil také, že s podmíněním peněz z unijních fondů stavem právního státu nemá problém, za který naopak považuje migraci a kvóty.

Andrej Babiš hovoří s novináři

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři o českých prioritách pro jednání neformálního summitu. Zdroj: čtk

Summit má na programu i budoucnost institucí EU

Andrej Babiš dnes den v Bruselu začal snídaní s osmi dalšími premiéry zemí EU, kteří patří do evropské liberální politické skupiny ALDE. Na konferenci k podpoře zemí na jih od Sahary pak oznámil, že vláda nyní nabízí milion eur (asi 25 milionů korun) jako příspěvek k podpoře boje proti pašerákům migrantů. V letošním roce chce ČR do příslušného svěřeneckého fondu pro Afriku poskytnout celkem čtyři miliony eur (cca 100 milionů korun). Dalším tématem na programu summitu budou možné budoucí institucionální změny Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek