Geoblocking v EU skončí. Rozhodnutí dnes potvrdí ministři


Úřad vlády, 27. 2. 2018

Na dnešní Radě pro všeobecné záležitosti bude finálně schválen návrh nařízení o zeměpisném blokování (tzv. geoblocking). Evropský parlament návrh odsouhlasil už 6. února. Dnes tak bude dokončen legislativní proces a nařízení bude moci vstoupit v platnost. Jeho cílem je zajistit, aby spotřebitelé, kteří chtějí nakupovat zboží a služby v jiné zemi EU, ať už on-line nebo osobně, nebyli diskriminováni. Případy, kdy zákazníci při nákupu zboží či služeb v zahraničí narazí na odmítání prodeje či odlišné obchodní podmínky, by tak již brzy měly být minulostí.

Nařízení o zeměpisném blokování vymezuje konkrétní situace, kdy neexistují objektivní důvody pro odmítnutí prodeje zboží či poskytnutí služby anebo pro uplatňování odlišných podmínek vůči zákazníkům z jiných členských států a kdy je tedy takové jednání zakázáno.

Jedná se například o blokování přístupu na webové rozhraní poskytovatele nebo automatické přesměrování zákazníků z verze určené pro jednu zemi na jinou verzi webového rozhraní.


Nakupování v zahraničních e-shopech bude na Vánoce jednodušší. Zdroj: Pixabay

Návrh nařízení (COM(2016) 289 final) byl Evropskou komisí představen 25. května 2016 v rámci balíčku o elektronickém obchodu. Ten je součástí naplňování strategie pro jednotný digitální trh a strategie pro vnitřní trh se zbožím a službami a jeho cílem je řešit problém zeměpisného blokování, zajistit efektivnější a cenově dostupnější přeshraniční doručování balíků a posílit důvěru spotřebitelů lepší ochranou a prosazováním pravidel.

Letošní Vánoce budou bez geoblockingu

Nařízení vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU a v účinnost devět měsíců po dni jeho zveřejnění (s výjimkou čl. 6). Zákazníci ho tedy budou moci otestovat při letošních vánočních nákupech. Nařízení bude závazné v celém svém rozsahu a přímo aplikovatelné ve všech členských státech.

ČR od počátku Komisi podporovala v úsilí řešit otázku diskriminace na základě místa bydliště nebo státní příslušnosti. Finální znění je podle Česka vyváženým kompromisem mezi zájmy zákazníků i samotných obchodníků nebo poskytovatelů služeb.

Nařízení přispěje k dalšímu prohloubení vnitřního trhu EU a k odstranění diskriminačních praktik, kterým čeští spotřebitelé a podnikatelé stále poměrně často čelí v situacích, kdy si chtějí koupit zboží či využít službu nabízenou obchodníky z jiných členských států.

Autor: Ludmila Johnová

Sdílet tento příspěvek