ČR podporuje kompromis o pravidlech pro vysílání pracovníků


Úřad vlády, 11. 4. 2018

Výbor stálých zástupců bude dnes schvalovat finální kompromisní znění revize směrnice o vysílání pracovníků v oblasti služeb dosažené v rámci jednání mezi evropskými institucemi. Revize směrnice podstatným způsobem mění pravidla pro pracovníky dočasně vyslané na území jiného členského státu a její aktuálně schvalovaná podoba vznikala pouze velice obtížně.

Téměř dva roky dlouhé projednávání revize směrnice o vysílání pracovníků je tak u konce. Jednotlivé členské státy, ale i Evropský parlament, musely učinit značné ústupky ze svých původních pozic, aby bylo možné kompromisu dosáhnout.

Kontroverznost a politickou citlivost revize dokazuje i fakt, že po představení původního návrhu Evropské komise bylo v květnu 2016 dosaženo dostatečného počtu vnitrostátních parlamentů, včetně parlamentu České republiky, které k návrhu přijaly odůvodněné stanovisko, na spuštění procesu tzv. žluté karty.

Kompromis zahrnuje výjimku pro mezinárodní silniční dopravu

Česká republika vystupovala po celou dobu projednávání revize směrnice o vysílání pracovníků konstruktivně. Jakkoliv nesdílela názor Evropské komise a některých členských států, že revize je nutná, cílem vyjednavačů bylo dosáhnout vyváženého kompromisu, který by neomezil volný pohyb pracovníků na vnitřním trhu a zároveň poskytl dostatečně jasná a transparentní pravidla, která by nepřinášela přílišnou administrativní a finanční zátěž zejména pro malé a střední podniky.

Silniční doprava
Stanovení specifických pravidel pro sektor mezinárodní silniční dopravy bylo jednou z priorit Česka při vyjednávání o revizi směrnice. Zdroj: čtk

Česká republika proto finální znění podpoří. Kompromis totiž zahrnuje hlavní požadavky, které Česká republika vznesla. Mezi ně patří například uznání nutnosti specifických pravidel pro vysoce mobilní sektor mezinárodní silniční dopravy.

V následujících měsících budou ministři dopravy jednat o specifických pravidlech pro sektor mezinárodní silniční dopravy. Jednání o této otázce jsou, a zcela určitě i nadále budou, komplikovaná, stejně jako tomu bylo právě u revize směrnice o vysílání pracovníků.

Autor: Jan Matera

Sdílet tento příspěvek