Komise vydala balíček posilující spotřebitelská práva v EU


Úřad vlády, 11. 4. 2018

Komise ve středu 11. dubna vydala dlouho očekávaný balíček revize spotřebitelského práva, který má posílit standardy ochrany spotřebitelů napříč členskými státy, a to zejména v souvislosti s rozsáhlými porušeními spotřebitelských práv jako jsou Dieselgate či dvojí kvalita potravin, které přispívají k nedůvěře spotřebitelů v jednotný trh.

Navrhované změny se týkají zejména oblasti nekalých obchodních praktik, nepřiměřených podmínek ve spotřebitelských smlouvách, hromadných žalob, ochrany spotřebitele při označování cen a informační povinnosti vůči spotřebitelům.

Komise nově navrhuje, aby v případech rozsáhlých unijních porušení práv spotřebitelů, tedy například při zasažení dvou třetin členských států, bylo možné obchodníkům a firmám uložit pokutu až ve výši 4 % obratu.

Spotřebitelé budou mít více práv při nákupech na internetu

Posílení svých práv se dočkají spotřebitelé i v případě nákupu na platformách sdružujících vícero prodávajících (tzv. online tržiště), kde by mělo být nově jasné, s kým uživatel kupní smlouvu uzavírá a zda se na ni vztahují spotřebitelské záruky.

Upraveny budou i hromadné žaloby a současná legislativa bude aplikovatelná i na digitální služby včetně těch, které nejsou placeny penězi, ale daty a údaji o uživatelích. Stejně tak by mělo být jednoduší využívat elektronické způsoby komunikace se zákazníkem při uzavírání smluv.

Nakupování po internetu
Návrh revize spotřebitelských práv se týká i nákupů po internetu. Zdroj: čtk

Mezi nekalé obchodní praktiky pak Komise nově zařazuje také dvojí kvalitu potravin, respektive marketing dvou produktů s výrazně odlišným složením jakožto téhož produktu ve vícero členských státech.

Posilování standardů ochrany spotřebitele patří dlouhodobě mezi politiky podporované Českou republikou. Česká republika proto vítá zejména snahu Komise řešit problém dvojí kvality potravin, jelikož se ČR dlouhodobě zasazovala o přijetí celoevropského legislativního řešení, které by ošetřilo případný nerovný přístup ke spotřebitelům v rámci vnitřního trhu.

Autor: Markéta Ročejdlová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek