Ministři projednali návrh na omezení nekalých obchodních praktik


Úřad vlády, 16. 4. 2018

Rada pro zěmědělství a rybolov dnes projednala komisní návrh směrnice zaměřené na omezení nekalých obchodních praktik v rámci potravinového řetězce. Návrh navazuje na závěry zemědělské Rady z 12. prosince 2016, které vyzvaly Komisi k vypracování posouzení dopadů ohledně unijního legislativního rámce. Hodnocení dopadů bylo vydáno spolu s návrhem téhož dne. Návrh byl den poté prezentován komisařem Hoganem ve Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova v Evropském parlamentu.

Téma větší ochrany prvovýrobců a zpracovatelů v obchodních vztazích se pravděpodobně stane horkým tématem v celé EU. V současnosti jednotlivé členské státy mají příslušnou legislativu na boj proti nekalým obchodním praktikám v dodavatelském řetězci, tato legislativa však není sjednocená napříč Unií.

Nová směrnice proto usiluje o zavedení minimálního standardu ochrany v celé EU. Komise při tvorbě návrhu vycházela také ze závěrů veřejné konzultace, která probíhala v období od srpna do listopadu 2017.

Ochrana malých subjektů, které jsou nejvíce ohroženy

Konkrétně Komise navrhla zákaz osmi nekalých obchodních praktik tak, aby v potravinovém řetězci více chránila menší subjekty, které jsou v něm nejvíce ohrožené.

Mezi zakázané praktiky patří například jednostranné změny smluv, rušení objednávek na poslední chvíli, předchozí platby za uzavření či obnovení smluv, pozdní platby za produkty podléhající rychlé zkáze nebo požadavky, aby dodavatel zaplatil za znehodnocené či neprodané výrobky nebo za uvedení své potravinářské produkce na trh.

Návrh směrnice také uvádí možnost podávání anonymních podnětů – členové organizací producentů mohou podávat podněty dozorovému orgánu skrze své organizace, tedy bez odkrytí své identity.

potraviny, ovoce, dvojí kvalita
Návrh chce omezit nekalé obchodní praktiky v potravinářském řetězci. Ochránit má především menší subjekty. Zdroj: Pixabay.com

ČR ochranu zemědělců dlouhodobě podporuje

Posilování standardů ochrany zemědělce patří dlouhodobě mezi politiky podporované Českou republikou. Česká republika proto vítá snahu Komise řešit tento velice závažný problém, který ovlivňuje zemědělce nejen na českém, ale celkově na evropském trhu.

Zejména pak Česká republika zdůrazňuje vhodnost spravedlivého rozdělení marží v potravinovém řetězci způsobem, který by zajistil pokrytí výrobních nákladů zemědělců a zpracovatelů. Současný stav fakticky poškozuje nejslabší články v řetězci.

Další informace najdete na stránkách Komise

Autor: Veronika Schiebertová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek