EP schválil směrnice, které mají zlepšit recyklování odpadů


Euroskop, čtk, Evropský parlament, 19.4.2018

Češi vyprodukují ročně na 340 kilogramů odpadu na osobu, což je řadí na třetí místo v EU z hlediska množství vyprodukovaného odpadu. Pouze třetinu z něj ale Česká republika recykluje či kompostuje a téměř polovina komunální odpadu končí v ČR na skládkách. Nejpozději v roce 2025 by ale měla být více než polovina komunálního odpadu v jednotlivých zemích Unie recyklována. Vyplývá to z balíku reforem, který včera schválili europoslanci.

Takzvané oběhové hospodářství, jehož se nový balík reforem týká, má přinést redukci odpadu na minimum, a to prostřednictvím opětovného užití a recyklace materiálů. Podle EU to prospěje nejen životnímu prostředí, ale i pracovnímu trhu (recyklováním se vytvoří nová pracovní místa).

V roce 2025 by se měla nadpoloviční většina odpadu recyklovat

Do roku 2025 by se mělo recyklovat alespoň 55 procent komunálního odpadu, tedy odpadu z domácností a malých podniků. Do roku 2030 by podíl recyklovaného odpadu měl dosáhnout 60 procent a do roku 2035 alespoň 65 procent. Recyklovat by se v roce 2025 mělo také minimálně 65 procent odpadu z obalů, přičemž tento podíl by měl do roku 2030 vzrůst na 70 procent. Nová legislativa stanovuje také samostatné cíle pro jednotlivé obalové materiály, například pro papír, karton, plast, sklo, kov a dřevo.

Do roku 2035 by mělo být také maximálně deset procent komunálního odpadu určeno k uložení na skládku. Směrnice budou během několika týdnů vyhlášeny v úředním věstníku Unie a poté budou mít členské země dva roky na to, aby je zapracovaly do svých národních právních řádů.

Tříděný odpad
Podíl recyklovaného odpadu v EU by měl činit 55 procent do roku 2025, 60 procent do roku 2030 a 65 procent do roku 2035. Zdroj: čtk

V roce 2014 neskončila téměř žádná část komunálního odpadu z Belgie, Dánska, Německa, Nizozemí, Rakouska a Švédska na skládkách. Země jako Chorvatsko, Kypr, Lotyšsko, Řecko a Malta skládkovaly ve stejném roce více než tři čtvrtiny svého komunálního odpadu.

Češi produkují třetí nejmenší množství odpadu

Česká republika se ve srovnání podle množství vyprodukovaného odpadu na osobu v roce 2016 umístila na třetím nejlepším místě (měla třetí nejmenší množství vyprodukovaného odpadu). V tuzemsku se podle údajů Eurostatu v roce 2016 vyprodukovalo 339 kg odpadu na osobu. Přibližně 50 procent komunálního odpadu skončilo na skládkách, 34 procent se recyklovalo nebo kompostovalo a 16 procent se spálilo.

„Česká republika může tyto cíle dobře splnit, jsou nastaveny realisticky,“ domnívá se europoslanec Stanislav Polčák, který je zároveň předsedou Sdružení místních samospráv. Jako nejdůležitější vidí vytřiďování bioodpadu z komunálního odpadu. „Odpad je komodita, kterou může i obec dobře zpeněžit,“ řekl ČTK Polčák, podle něhož by měl stát podpořit a motivovat obce zejména k vytřiďování bioodpadu a investovat do třídíren odpadu.

„Nyní se bude muset Evropa zaměřit na zpracovávání plastů,“ připomněl Polčák. Dodal, že to je v současnosti asi největší problém v otázce odpadů a životního prostředí, a to zejména poté, co Čína přestala loni plasty vykupovat.

Autor: Euroskop, čtk, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek