Komise představila balíček k právu obchodních společností


Úřad vlády, 25. 4. 2018

Evropská komise ve středu 25. dubna představila balíček k právu obchodních společností z pera komisařky Věry Jourové. Balíček je další iniciativou Komise, která zapadá do akčního plánu práva obchodních společností a podnikového řízení z roku 2012.

Balíček k právu obchodních společností chce modernizovat současnou legislativu pro efektivnější využívání digitálních nástrojů ve správě firem i větší přeshraniční mobilitu podniků.

Návrhy v balíčku reagují zejména na potřebu zjednodušit pravidla mobility podniků v EU a rovněž reagovat na digitalizaci. Návrhy by tak měly přispět k větší právní jistotě a řešení případných kolizí práva.

Podnikat napříč EU bude jednoduší

Velká pozornost je v balíčku věnována mobilitě podniků. Akty spojené se zakládáním, rozdělováním, převodem sídel či konverzí, tedy převáděním na jiný typ obchodní společnosti, představuje v současné době díky velmi odlišným pravidlům v jednotlivých členských zemích značnou bariérou napříč EU. Navržená pravidla tak mají výrazně napomoci podnikové mobilitě právě v rámci úpravy pravidel pro výše uvedené úkony.

Zároveň ale návrh počítá i s bojem proti fingovaným společnostem (tzv. letterbox společnosti), tedy společnostem s fiktivním sídlem společnosti založeným v jiném členském státě s cílem vyhýbání se minimálním normám v oblasti mezd a pracovních podmínek.

Balíček pak také řeší digitalizaci řízení podniků a využívání online nástrojů v rámci celého cyklu života obchodních společností.

Autor: Markéta Ročejdlová

Sdílet tento příspěvek