Komise dnes vydala tzv. třetí datový balík EU


Úřad vlády, 25. 4. 2018

Evropská komise dnes v Bruselu představila soubor opatření, které navrhla s cílem zvýšit dostupnost dat pro potřeby evropského hospodářství. Smyslem návrhů má být podpořit vznik inovací založených na datech a zlepšit jejich využívání například v oblasti zdravotnictví, vědy, výzkumu nebo i ve státní správě.

Stěžejním návrhem dnešního balíku je revize směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru. Navrhované změny by měly usnadnit využívání otevřených dat získaných výzkumy, které byly financovány z veřejných zdrojů a podpořit politiku otevřeného přístupu i u dalších institucí.

Dále Komise vydala nový soubor doporučení pro sdílení vědeckých dat a podporu otevřené vědy a sérii pokynů pro podniky aktivní v EU ohledně právních a technických zásad, jimiž by se mělo sdílení údajů při spolupráci v soukromém sektoru řídit.

Umělá inteligence a snadnější přístup k datům

Součástí balíku je i soubor opatření k rozvoji umělé inteligence včetně zvýšení investic do této oblasti a stanovení etického rámce stanovujícího principy, jak se postavit k výzvám, které s sebou zavádění nových technologií přináší.

Balíček obsahuje i sdělení Komise o umožnění digitální transformace zdraví a péče na jednotném digitálním trhu, jež se zaměřuje na usnadnění bezpečného přístupu občanů k vlastním datům, lepší zpětnou vazbu a jednodušší sdílení zdravotnických dat.

Dnešní návrhy navazují na tzv. druhý datový balík, jehož hlavním cílem bylo usnadnit volný pohyb jiných než osobních dat v EU odstraněním bariér, které jejich pohybu dlouhodobě brání.

Autor: Marika Wernerová

Sdílet tento příspěvek