Komise navrhuje modernizaci Vízového informačního systému


Evropská komise, 16. 5. 2018

Komise dnes navrhla zdokonalení Vízového informačního systému (VIS), databáze obsahující informace o osobách, které žádají o schengenská víza. Dnešní krok má umožnit lépe reagovat na měnící se výzvy spojené s bezpečností a migrací a zlepšit správu vnějších hranic EU.

Navrhované změny umožní provádět důkladnější prověřování žadatelů o víza, odstranit nedostatky v přístupu k informacím v oblasti bezpečnosti pomocí lepší výměny informací mezi členskými státy a zajistit plnou interoperabilitu s jinými unijními databázemi.

Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos k vízovým otázkám uvedl, že: „Miliony občanů ze třetích zemí každoročně vstupují na území EU s vízem, ať už pro účely krátkodobého či delšího pobytu. Modernizací Vízového informačního systému odstraníme nedostatky v našich informačních systémech a vízovým orgánům a příslušníkům pohraniční stráže poskytneme informace, které potřebují pro řádné plnění svých úkolů.“

Avramopoulos D.
Komisař Dimitris Avramopoulos: „Modernizací Vízového informačního systému příslušníkům pohraniční stráže poskytneme informace, které potřebují pro řádné plnění svých úkolů.“
Zdroj: ČTK

Fungování Vízového informačního systému

Vízový informační systém je databáze EU, která spojuje příslušníky pohraniční stráže na vnějších hranicích EU s konzuláty členských států po celém světě.

Poskytuje orgánům vydávajícím víza klíčové informace o žadatelích o krátkodobá schengenská víza a zároveň umožňuje příslušníkům pohraniční stráže odhalovat cestující, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko.

Návrh jako součást reformy společné vízové politiky

Dnešní návrh rozšiřuje rozsah VIS – a to zejména přidáním dlouhodobých víz a povolení k pobytu do systému – při plném dodržování pravidel pro ochranu údajů a s cílem zajistit, aby tyto orgány měly nezbytné informace v okamžiku, kdy je potřebují.

Předložený text je druhým krokem reformy společné vízové politiky EU a navazuje na změny vízového kodexu, které Komise předložila v březnu 2018.

Navrhovaná modernizace databáze VIS má posílit vnitřní bezpečnost a zkvalitnit správu hranic pomocí posílené bezpečnostní kontroly všech databází, lepší výměny údajů a informací, účinnějšího postupu při návratové politice či posílení kapacit pro stíhání a prevence trestné činnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek